Pastor-diaken Walther Burgering, dominee Jaap van de Akker en dominee Rein Algera schrijven elke twee weken afwisselend over maatschappelijke en menselijke zaken, die vanuit een levensbeschouwelijke blik op de wereld worden belicht. Deze week de column 'Veelzijdige dodenherdenking' van Walther Burgering.

kaarsenHet is weer herfst en dan gaat het wat vaker over de dood. Zoals op televisie: het KRO-programma 'Ode aan de doden' of reclames van begrafenisverzekeringen. Ook het Thrillerfestival, Halloween en Allerzielen vinden plaats in deze najaarstijd. Wist u dat Halloween en Allerzielen dezelfde wortels hebben?
Halloween is afgeleid van All Hallows Eve, Allerheiligen. Vroeger gingen op Allerzielen christenen in lompen gehuld langs de huizen en bedelden om zielencake (brood met krenten). Voor elk brood beloofden ze een gebed te zeggen voor de overleden familieleden van de gulle gever, om op die manier zijn opname in de hemel te bespoedigen. De trick-or-treattocht van Halloween komt waarschijnlijk daar vandaan.
Er was een tijd dat praten over de dood en de doden taboe was, maar tegenwoordig gaat er geen dag voorbij of we worden wel geconfronteerd met hoe we onze dode dag moeten verzorgen. Want ja, 'dood gaan we allemaal'. En dan kun je het maar beter geregeld hebben. Geen gezeur voor nabestaanden en een dik pak geld voor de verzekeringsmaatschappij.
De dood hoort inderdaad bij het leven, dood gaan we allemaal, en spotten met de dood – zoals met Halloween – is een manier om er mee om te gaan. Maskers en lawaai maken horen hierbij, want de dood blijft toch angstaanjagend... een thriller. Als mensen proberen we zo goed en zo kwaad als ‘t kan om te gaan met de dood. De vele verschijningen zijn daarvan een voorbeeld. Het meest belangrijk blijft natuurlijk: onze dierbare overledenen mogen niet vergeten worden.

 

-advertenties-

-goede doel-