The Spr Singers Ies Roos Émile Chappin DEF

Kerstconcert 2022 door The Sprinter Singers en orkest. Fotoinzetjes: Émile Chappin (boven) en Ies Roos (onder)

Dit jaar bestaat het Zoetermeerse koor The Sprinter Singers 45 jaar. In 1978 werd het koor als een van de eerste koren in Zoetermeer opgericht door Nan van Groeningen. Sinds 2012 is Ies Roos dirigent van het koor waar nog steeds een aantal leden van het eerste uur op zitten.

Het koor sluit het jubileumjaar af met twee kerstconcerten op zaterdag 16 december in de Oosterkerk in Zoetermeer. Ook dit jaar werkt er weer een groot orkest mee. Deze concerten zijn inmiddels een begrip in Zoetermeer en omgeving.

Naast koordirigent Ies Roos is Émile Chappin de vaste begeleider van het koor én dirigent van het gelegenheidsorke(r)st. Hij is bij veel Zoetermeerders bekend vanwege andere muzikale activiteiten, waaronder de Buytenparkproducties in de zomer.

Het kerstconcert met de traditionele kerstliederen is losgelaten. Sinds wanneer en waarom?
Ies: “Eigenlijk al vanaf het begin, de kerstconcerten bij The Sprinter Singers zijn al een traditie op zich. Ik houd van modern en vlotte muziek, ook als het gaat om kerstrepertoire. We kochten het eerste kerstproject ‘Child of Wonder’ en het koor was gelijk heel erg enthousiast over de stijl van de muziek.”
En hoe kwam dan de samenwerking tussen koor en orkest tot stand? “Het eerste kerstconcert was met een combo, maar omdat Émile een groot netwerk heeft aan muzikanten en ervaring in het dirigeren van orkesten, zijn wel al snel een samenwerking aangegaan.”
Ook is er altijd een soliste bij. Waarom die keuze? Ies: “Ik vind het leuk om een solist een podium te geven bij onze concerten. Hierdoor wordt het een afwisselend concert. De soliste dit jaar is Geertje Chappin, de vrouw van.. dus dicht bij het vuur.”
Het is bijzonder dat jullie beiden dirigent zijn tijdens het concert. De een van het koor, de ander van het orkest. Hoe werkt dat goed samen? “We kennen elkaar heel goed”, vertelt Émile. “We kunnen lezen en schrijven met elkaar. Af en toe kijken we even naar elkaar, op sommige momenten is dat nodig. Maar grotendeels voelen we het samen goed aan en hoeven we niet eens te kijken.”

Het orkest wordt speciaal voor dit kerstconcert samengesteld. Uit hoeveel personen bestaat het orkest en hoe weet je elk jaar weer zoveel muzikanten te vinden?
Émile: “Dit jaar bestaat het orkest uit maar liefst 16 personen. Het is echt niet moeilijk om getalenteerde, enthousiaste muzikanten te vinden, met veel van hen speel ik al langer samen. Ik ken veel muzikanten en iedereen vindt het altijd weer leuk om mee te doen. Voor sommigen is het een van de muzikale hoogtepunten van het jaar. Dat zegt wel wat!”

Wie bepaalt elk jaar het programma?
“De kerstprojecten zijn in de afgelopen jaren aangekocht, vertelt Ies. Inmiddels hebben we een heel groot bestand en variatie aan kerstmuziek om ieder jaar weer wat unieks te brengen. Binnen het koor hebben we een repertoirecommissie. Zij zijn destijds betrokken geweest bij de aankoop van onze nieuwe kerstprojecten.”

Wanneer starten jullie met de voorbereiding?
“Émile en ik beginnen allebei in de zomer”, reageert Ies. “Ik start met de voorbereiding als het buiten lekker warm is. Zelf vind ik het ook helemaal niet gek om in juli al naar kerstmuziek te luisteren. Het is onderdeel van het vak. Vaak zie ik het ook al helemaal voor me hoe het straks in december weer gaat worden. Eigenlijk wordt het programma dus al midden in de zomer samengesteld. Vanaf september start het koor dan met de repetities”.

Émile, is er ook nog ruimte voor eigen nummers van het orkest? “Zeker, er is altijd ruimte. Dit jaar heb ik gekozen voor nummers van Alan Menken, onder andere beroemd vanwege zijn muziek voor Disney.”

Dit jaar bestaan The Sprinter Singers 45 jaar. Wat zijn je toekomstplannen?
Ies: “45 jaar is echt een hele mooie tijd en ik hoop dat het koor nog heel lang mag blijven bestaan. Ik houd van vlotte moderne muziek en zou graag met dit koor liederen van hoop willen blijven zingen die mensen weten te raken.”

Tekst: Corine de Reus

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-