Oude kerk Zoetermeer VooraanzichtWist u dat? In deze rubriek onthullen we leuke feitjes en wetenswaardigheden over Zoetermeer. Van de hoogte van de Zoetermeerse Watertoren tot de eerste Ambachtsheren, verrassend en leuk om te weten over je stad. Deze keer: de Oude Kerk, het oudste gebouw van de stad.

De Oude Kerk is gebouwd in 1642 op de oude fundamenten van een eerdere kerk die door een storm was ingestort. Het is een hervormde kerk in het oude centrum van Zoetermeer, maar alleen de toren dateert uit 1642. De kerk zelf, van het type kruiskerk, is gebouwd in de periode 1785-1787 en de voet dateert zelfs uit de 15e eeuw, op het restant van de eerdere kerk ter plaatse. Het ontwerp van de kerk is van de Italiaanse architect Jan (Carlo Giovanni) Giudici. Hoewel Italiaan van geboorte, werkte hij voornamelijk in Nederland. En hoewel het van buitenaf lijkt of de kerk vierkant is, is het toch een kruiskerk.

In 1970 is de kerk gerestaureerd door Piet van de Sterre uit Leiderdorp en vanaf dat moment is het ook een rijksmonument geworden.
Aan de zuidzijde van de kerk ligt een oud kerkhof, waar tot op heden nog mensen in de grafkelders kunnen worden bijgezet. Er wordt echter niet meer begraven.

Heeft u zelf ook leuke feitjes over Zoetermeer? Stuur ze naar onze redactie! Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

-advertenties-

-goede doel-