De Band voor ouderen met dementie Palet WelzijnWat als je niet meer kunt wat voorheen heel normaal was? Natuurlijk wordt iedereen ouder en daarbij komen gebreken. Maar wat als dementie opeens de grootste belemmering is? Betekent dat dan het einde? De Band laat blijken dat niets minder waar is.

In WelThuis woonzorglocatie Domus, wonen ouderen met dementie. Zo ook een oud drummer die vroeger in een coverband speelde. Hij miste het drummen enorm en wilde heel graag weer zelf spelen. Corina werkt vanuit Palet Welzijn als coördinator welzijn in Domus bij WelThuis. Via een omweg regelde zij een elektrisch drumstel voor deze man. Vol ongeloof en ontroering staarde hij twee dagen naar het apparaat. Vervolgens drumde hij dag in dag uit en ontstond de volgende wens: het vormen van een band.

Omdenken werkt ook in welzijn

Vanuit WelThuis werd eerder gesproken over muziektherapie. Alleen is het lastig om muziektherapeuten te vinden. Het vormen van De Band leek daarom een oplossing. Alleen wie verzint het om een band te beginnen met mensen met dementie? Corina dus. Ze ging op zoek naar een muziekdocent. Jorden van der Leede durfde dit avontuur wel aan ondanks dat hij geen ervaring had met dementie. Hij zag de potentie in het concept en ging aan de slag. Na veel zoeken, aftasten en oefenen werd ook deze wens werkelijkheid. Er ontstond een band met bewoners uit Domus.

 De Band voor ouderen met dementie Palet Welzijn 2  De Band voor ouderen met dementie Palet Welzijn 3  De Band voor ouderen met dementie Palet Welzijn 4

Optredens van De Band

Inmiddels zijn er ook optredens van De Band. Kleinschalig, in de woonkamer van Domus. Bezoekers zijn verrast door de kwaliteit van het optreden, een volwaardige band, gevormd door mensen met dementie.

Een band zonder eigen nummers? Zelfs dat hebben de bandleden geoefend. Gitaar, keyboard, drum of slagwerk: iedereen met een eigen instrument. Ook met bewoners waar dit bijna te moeilijk voor leek. Bijvoorbeeld een dame die de hele dag friemelt met haar handen. Zij kreeg het schudei (een soort maracas) en gaf hiermee perfect het ritme aan. Door te kijken naar wat bewoners nog wel kunnen, ontstaan er mogelijkheden.

De foto’s zijn gemaakt door Jeroen Groeneweg Fotografie.

-advertenties-

-goede doel-