Wethouder Weerwag Woningcooperaties 4De woningcorporaties Stedelink, Vidomes en De Goede Woning en de huurdersorganisaties Huurdersvereniging in Beweging van De Goede Woning, Huurdersraad Vidomes, Huurdersraad Stedelink en de gemeente Zoetermeer hebben donderdag 7 december de Lokale Prestatieafspraken 2024 ondertekend.

De afspraken gaan over de realisatie van sociale en middenhuur woningen, het huisvesten van aandachtsgroepen, de aanpak van energiearmoede en het verbeteren van de energielabels en de verdere uitvoering van gebiedsgerichte aanpak in de wijk Meerzicht.

Uitvoering bouwplannen sociale en middenhuur woningen

In de Woondeal zijn afspraken gemaakt met de minister van Volkshuisvesting om in de periode tot en met 2030 in de provincie Zuid-Holland 250.000 nieuwe woningen toe te voegen. In de regio Haaglanden is afgesproken dat de corporaties 25.000 woningen gaan bouwen, waarvan 4.000 middenhuur. De gemeenten moeten deze regionale opgave vertalen naar hun lokale woningbouwprogramma’s. In de nu ondertekende Lokale Prestatieafspraken 2024 maken de corporaties en de gemeente Zoetermeer afspraken over 1400 sociale nieuwbouwwoningen in de periode tot 2028. Nieuw is dat de gemeente Zoetermeer de sociale huurwoningen bij voorkeur laten ontwikkelen door de corporaties.

Huisvesten van aandachtsgroepen

De drie woningcorporaties hebben gezamenlijk bijna de gehele gemeentelijke taakstelling huisvesting statushouders voor 2023 en het restant uit 2022 gerealiseerd. De uitvoering van de veel hogere opgave voor tweede helft van 2023 loopt nog. In 2024 wordt ook de nieuwe taakstelling weer in goed overleg gezamenlijk opgepakt. Voor het huisvesten van bijzondere aandachtsgroepen, waaronder uitstromers uit instellingen, urgent woningzoekenden en statushouders, stellen de corporaties maximaal 30% van de vrijkomende woningen beschikbaar. Op deze manier zorgen ze ervoor dat minimaal 70% van de vrijkomende woningen beschikbaar blijven voor reguliere woningzoekenden.

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-