rv nhhotel 3Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) heeft de gemeente Zoetermeer gevraagd om 69 statushouders, die nu in een opvanglocatie wachten op een woning in Zoetermeer, tijdelijk te huisvesten in het NH Hotel Zoetermeer aan de Danny Kayelaan 20. Het betreft een plaatsing voor 6 maanden.

Aanleiding voor het verzoek van het COA is het feit dat de opvanglocaties voor vluchtelingen in Nederland vol zijn. De gemeente Zoetermeer vangt al 630 statushouders en asielzoekers op in de voormalige gevangenis, maar heeft daarnaast ook een taakstelling om statushouders te huisvesten. Dit jaar is de taakstelling nog niet gehaald, nog 69 statushouders, die al zijn toegewezen aan Zoetermeer, wachten op een huis.
Wethouder Weerwag: “Onze taakstelling voor dit jaar is nog niet gelukt, daarom willen we nu onze verantwoordelijkheid nemen. Er worden 69 mensen, die al zijn toegewezen aan Zoetermeer, maar nog geen huis hebben, ondergebracht in het NH Hotel, zodat er weer plaats vrij komt in de opvang.”
Een deel van de groep van 69 statushouders verblijft nu al in de noodopvang in de gevangenis in Zoetermeer. Anderen verblijven in opvanglocaties verspreid over het land.

Kosten opvang voor COA

De gemeente Zoetermeer is niet financieel verantwoordelijk voor het verblijf van de statushouders in het NH Hotel. Het COA draagt voor de komende 6 maanden de kosten voor de opvang in het hotel.
Weerwag: “We hebben nu 6 maanden de tijd om voor deze mensen een goede plek te vinden. Dat doen we samen met de woningcorporaties. We willen ervoor zorgen dat er een goede match is, we willen voorkomen dat er heel veel statushouders in dezelfde buurt worden geplaatst.”

De groep statushouders bestaat vooral uit gezinnen en alleenstaande mannen. Vanaf volgende week kunnen zij terecht in het hotel.
Weerwag: “We pakken nu zelf de regie voor de opvang. Hiermee voorkomen we ook dat we een aanwijzing krijgen van het COA en gedwongen binnen heel korte tijd opvang moeten regelen.”

Informeren omwonenden

De gemeente heeft woensdag een brief gestuurd naar de omwonenden van het NH Hotel om hen te informeren over de opvang. Dinsdagavond 19 december zal er een informatieavond worden gehouden voor bewoners, bij Club Entree. Meer informatie is te vinden op: https://www.zoetermeer.nl/opvangstatushouders 

Wijziging 15-12-23: de datum van 19 december komt te vervallen, er zal een nieuwe datum komen voor de informatieavond, maar deze is nog niet bekend.

Foto: NH Hotel

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-