Op 22 Februari 1945 maakte een Liberator B24-H, de Jolly Duck, een noodlanding in de Zoeterwoudse Geerpolder. Na deze noodlanding zijn alle 9 crewleden, waaronder John McCormick, direct gevlucht en in groepjes allemaal een kant opgestuurd. Een aantal crewleden werden opgepakt door de Duitsers en John McCormick kwam bij leden van het Zoetermeerse verzet terecht.
Deze hele gebeurtenis heeft zich dit jaar precies 70 jaar geleden afgespeeld. In 2005 heeft het HGOS het boekje Missing in Action uitgebracht maar 10 jaar later is er door uitgebreid onderzoek ontzettend veel nieuw materiaal ontdekt. Maarten Havinga en Sylvan Staub zijn al jaren bezig met alles wat met de oorlog in Zoetermeer te maken heeft, van de noodlanding van de bommenwerper tot aan de bevrijding aan toe. Dit heeft geresulteerd in een website waar nu alle informatie op te zien is die in al die jaren is onderzocht.
Daarnaast is er ook een fietstocht ontwikkeld, die op zondag 22 februari officieel van start ging. Er zijn twee soorten fietsroutes, een korte en een lange route. De korte route start bij het Stadmuseum in Zoetermeer om vandaar naar de crashplek toe te fietsen waar er via de smartphone QR codes kunnen worden gescand die alle informatie geven over de plek waar je op dat moment bent. Na de crashplek wordt in principe de originele route gefietst die John McCormick destijds te voet aflegde. Op de Zegwaartseweg wordt een stop gemaakt op de plek waar ooit de boerderij van Leen Dogterom stond, de plek waar John zich in het hooi verstopte en waar hij uiteindelijk is gevonden. Van de Zegwaartse weg wordt de route verder genomen naar de Molenstraat waar John een nacht is ondergebracht voor hij naar het Jachthuis aan de Rotte is gegaan. De lange route gaat vandaar uit naar het Jachthuis waar John McCormick uiteindelijk zijn leven verliest bij een inval door de Duitsers, hierna vervolgt de fietsroute richting het graf van John McCormick en Jacob van Rij. De korte route gaat direct na de Molenstraat naar het graf.
Op 22 Februari, exact 70 jaar na het neerstorten van het vliegtuig, hebben Maarten Havinga en Sylvan Staub de route begeleid en alles verteld, op 4 Mei 2015 zullen zij weer een fietstocht rijden met geïnteresseerden.
Op www.jollyduck.com is het volledige verhaal te lezen en te zien, en zijn de verslagen te lezen van de fietstochten die zijn gehouden met de begeleiding van Maarten en Sylvan.
Foto's : Wilco Pot