80% van alle Nederlanders die in de afgelopen vijf jaar slachtoffer werden van een inbraak(poging) vindt dat de gevolgen ervan worden onderschat door hun omgeving. De inbraak of poging daartoe vond bij 40% plaats terwijl men thuis was en had flinke impact op het veiligheidsgevoel. Dit daalde van een 7,9 vóór de inbraak naar een 6,7 ná de inbraak. Bijna de helft van de ondervraagden (46%) heeft een ‘verweermiddel’ in huis, zoals een knuppel, mochten zij thuis een inbreker tegen het lijf lopen. Dit zijn enkele resultaten uit een onderzoek uitgevoerd onder 1100 Nederlanders die in de afgelopen vijf jaar een inbraak(poging) meemaakten. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de stichting Nationale Inbraakpreventie Weken (NIPW).

inbraakVolgens Coen Staal, voorzitter van de stichting NIPW, is de impact al groot als je afwezig was tijdens de inbraak en je woning bij thuiskomst compleet overhoop aantrof. Nog véél groter zijn de gevolgen wanneer je op het moment van inbraak wél thuis was. Staal: “Uit ons onderzoek blijkt dat ca. 40% van de mensen die in de afgelopen vijf jaar een inbraak of poging daartoe meemaakten, thuis was tijdens de inbraak. 70% bevond zich in de slaapkamer. Je moet er toch niet aan denken...”

Pas in actie komen wanneer het leed al is geschied

Een vijfde van de inbraakslachtoffers geeft aan dat ramen en deuren tijdens de inbraak dicht waren, maar niet vergrendeld of op slot. Bij 10% stonden één of meerdere ramen open en bij 5% één of meerdere deuren. De schrik zit er na een inbraak goed in, zo blijkt uit het onderzoek. Bijna 90% van de respondenten heeft direct na de inbraak(poging) maatregelen getroffen. “Helaas komen mensen vaak pas in actie als het leed is geschied. Daarom vinden wij het zo belangrijk dat men zich bewust is van de preventieve maatregelen die je zelf kunt nemen om het inbrekers zo moeilijk mogelijk te maken. Daarop richt onze campagne zich. We adviseren mensen eens wat vaker door de ogen van een inbreker naar hun eigen huis te kijken”, aldus Staal.

Ruim een derde van de ondervraagden achtte de kans groot dat een inbreker zijn of haar huis binnen enkele minuten kan binnenkomen. Bijna de helft (46%) geeft aan dat zij hun huis, als ze geweten hadden hoe groot de impact van een inbraak(poging) is, veel eerder (extra) beveiligd zouden hebben.

Bouwhof en Nationale Inbraakpreventie Weken

Stichting NIPW heeft het onderzoek laten doen in het kader van de voorjaarscampagne van de Nationale Inbraakpreventie Weken waarvoor minister Van der Steur in Bouwhof het startsein gaf.

De stichting heeft als doel woningbezitters meer bewust te maken van het belang van inbraakpreventie.

Bouwhof heeft dan ook graag meegewerkt aan dit bijzondere evenement. Ook Bouwhof is al jaren actief als het gaat om inbraakpreventiemiddelen. Bouwhof is een Politiekeurmerk Veilig Wonen-bedrijf. Deze certificeringsregeling Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) is een veiligheidsinstrument dat bijdraagt aan de sociale veiligheid in en rond woningen, wooncomplexen en buurten en wijken. De kans dat een gelegenheidsinbreker uw woning links laat liggen, is twee keer zo groot als deze voldoet aan de eisen van het PKVW. Bij Bouwhof kunt u niet alleen terecht voor het aanbrengen van het juiste hang- en sluitwerk, maar ook voor advies, controle en preventietips. Ook het zeer ruime assortiment voor inbraakpreventie middelen zoals kerntrekbeveiliging, raambeveiliging, brievenbusbeveiliging en raamsluitingen geeft aan hoeveel belang Bouwhof hecht aan goede inbraakpreventie. Daarnaast is er een vaste beveiligingsmonteur, Roland Haijes, die alles op gebied van beveiliging in en om het huis op maat levert aan particulieren en bedrijven.

-advertenties-

-goede doel-