20150522 49812Hare Majesteit Koningin Máxima opent op vrijdag 22 mei het nieuwe Zorg Onderwijs Centrum van Koninklijke Kentalis. Het centrum is al enige tijd in gebruik, maar het echte openingsfeest valt nu samen met de viering van het 225 jarig bestaan van Kentalis, een landelijke organisatie voor mensen met doofheid, (ernstige) slechthorendheid, doofblindheid en taalontwikkelingsstoornissen.

maxima handafdruk

Koningin Máxima kreeg een rondleiding door het hele gebouw en de kans veel kinderen en leraren te ontmoeten. De leerlingen en cliënten van Kentalis gebruiken Nederlandse Gebarentaal of Nederlands met Gebaren. Dit aspect heeft een vertaling gekregen in het kunstwerk van de gemeente Zoetermeer, gerealiseerd door kunstenares Marjet Wessels Boer, ‘Er was eens..’. Hierin vormen handen een schaduwspel met dieren op de muren van het gebouw. Als openingshandeling zette Koningin Máxima haar handafdruk in klei, die later in brons zal worden gegoten.

 

20150522 49801 20150522 49804 20150522 49832

“Wij zijn erg blij en vereerd dat Hare Majesteit Koningin Máxima ons Zorg Onderwijs Centrum in Zoetermeer officieel komt openen”, aldus Henk Bakker, voorzitter Raad van Bestuur en gastheer op vrijdag 22 mei. Hare Majesteit Koningin Máxima treedt hiermee in de voetsporen van Koningin Juliana, die met Prinses Beatrix in november 1981 het toenmalige Christelijk Instituut voor dove jongeren Effatha opende. Op dezelfde locatie, alleen met een ander adres en andere naam, is nu het Zorg Onderwijs Centrum van Koninklijke Kentalis gevestigd.

 

Video: Roy Wolters, Wolters Producties

Zorg Onderwijs Centrum

Het Zorg Onderwijs Centrum (ZOC) aan de Meerzichtlaan 300-302, op de hoek met de Voorweg, bestaat uit twee gebouwen. In het ovaalvormige onderwijsgebouw delen de verschillende onderdelen van speciaal (voortgezet) onderwijs ruimtes met zorgvoorzieningen. In het zogeheten centrumgebouw, dat een halve cirkel is, zijn gehuisvest kantoren, zorgonderdelen van Kentalis en Kombino, dat specialistische kindzorg en reguliere kinderopvang biedt.

Verder is er een Cruyff Court waar leerlingen van Kentalis en kinderen uit de buurt kunnen sporten en spelen. De officiële opening hiervan zal later in 2015 plaatsvinden.

Vrijdag 22 mei zijn er – naast de feestelijke opening – in de middag diverse activiteiten voor kinderen. Ook zijn ouders/verzorgers en professionals welkom voor een open dag met rondleiding en meer informatie over wat Kentalis doet en wat de organisatie aan zorg en onderwijs biedt in Zoetermeer.

20150522 49821 20150522 49907 20150522 49914

Kentalis in het kort

Koninklijke Kentalis is een landelijk werkende organisatie en al 225 jaar specialist op het gebied van diagnostiek, zorg en onderwijs. Kentalis is er voor mensen met doofheid, (ernstige) slechthorendheid of doofblindheid. Of zij hebben moeite met taal en spraak (taalontwikkelingsstoornis), mogelijk in combinatie met andere beperkingen. De organisatie biedt hen een scala aan mogelijkheden om zich te ontwikkelen in taal en communicatie. Ook wordt expertise gedeeld met andere professionals: nationaal en internationaal. Kentalis heeft als doel dat iedereen kan meedoen aan de samenleving.

In het Zorg Onderwijs Centrum in Zoetermeer biedt Kentalis begeleiding, behandeling, onderwijs en onderzoek. De kinderen, jongeren en volwassenen die hier naartoe komen, zijn afkomstig uit Zoetermeer, de omliggende regio, de hele provincie Zuid-Holland en daarbuiten.

20150522 49778 20150522 49786

 

Meer video's zien? bekijk onze facebook: facebook.com/ZoetermeerActiefTV

-advertenties-

-goede doel-