Het Zoetermeerse college van B&W verwacht dit jaar ruim 7 miljoen euro tekort te komen voor de uitvoering van de taken in het sociaal domein. Het tekort wordt volgens het college, veroorzaakt door een stijgend aantal kinderen dat gebruik maakt van de jeugdzorg en extra kortingen vanuit het Rijk op integratie-uitkeringen.

Het ‘sociaal domein’ omvat alle inspanningen die de gemeente verricht rond werk, zorg en jeugd, op basis van de Wmo, de Participatiewet en de Jeugdwet. Onder ‘sociaal domein’ vallen ook alle aanverwante taken. Denk aan onder meer: handhaving bij leerplicht, het voorkomen van vroegtijdig schoolverlaten, passend onderwijs, leerlingenvervoer, de reguliere en bijzondere bijstand, schuldhulpverlening en (jeugd)gezondheidzorg.

Tekort

eurosIn het memo dat het college dinsdag aan de gemeenteraad heeft gestuurd staat:  “Uit de inzichten gebaseerd op de (concept) jaarrekening 2016 (....) blijkt een groter financieel tekort over 2017 in het sociaal domein te ontstaan dan eerder verwacht”, aldus het college. “Oorzaak van het tekort ligt onder meer in een stijgend aantal cliënten in jeugdzorg in combinatie met een hogere korting op de integratie-uitkeringen bij zowel de Wmo als de Jeugd dan verwacht.”

Kinderen in jeugdzorg

Het kan overigens nog zo zijn dat het tekort verder oploopt. “Als we uitgaan van het stabiliseren van het aantal kinderen in jeugdzorg, voorzien we een tekort in 2017 dat kan oplopen tot ruim 7 miljoen”, aldus het college. Stabiliseert het aantal niet dan is de kans groot dat het tekort nog verder oploopt. “In de 3e rapportage sociaal domein over 2016 zal het college verder ingaan op de oorzaken van het tekort, de ondernomen acties en het meerjarig perspectief. Deze ontvangt de raad eind maart. Gezien de omvang van het financieel tekort komt het college tevens met een nader voorstel met te nemen acties en maatregelen om het tekort in de komende jaren terug te dringen.”

 

-advertenties-

-goede doel-