Er komt nog heel wat kijken bij een herdenking op 4 mei. Wat moet je minimaal weten bij deze Nationale dodenherdenking? Waar komt de twee minuten stilte vandaan, wat is het vlagprotocol en waarom zijn er twee coupletten van het Wilhelmus?

IMG 0819Na de tweede wereldoorlog begonnen mensen, soms spontaan hun eigen herdenkingen te houden. In augustus 1945 had de regering besloten om van 5 mei een dag te maken van herdenken en vrijheid vieren. In 1946 viel 5 mei op een zondag en daarom werd er uitgeweken naar 4 mei. Toen werd er in de ochtend herdacht en op de rest van de dag de vrijheid gevierd. Tijdens het herdenken werd er één minuut stilte gehouden. Het is niet duidelijk wie ooit bedacht heeft dat het één minuut moest zijn, wel weten we dat het in Engeland begon om zo de slachtoffers van de eerste wereldoorlog te herdenken.

In 1947 werd er voor het eerst een dodenherdenking in de Ridderzaal gehouden op 4 mei. Op 17 maart dat jaar is besloten dat we twee minuten stilte houden om te herdenken. Tot 1956 zijn deze bijeenkomsten in de Ridderzaal gehouden. In 1968 is door de regering besloten dat Dodenherdenking altijd op 4 mei zal zijn, ongeacht de dag van de week. In 1988 werd de eerste Nationale Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam gehouden.

Bij de herdenking hoort ook een vlagprotocol. Zo hoort het dat eerst de vlag volledig gehesen wordt en vervolgens halfstok gaat. Eenmaal gehesen en halfstok mag de vlag nooit de grond raken. De vlag moet voor zonsondergang ook weer binnen gehaald worden. Volgens het protocol mag alleen de Nederlandse vlag halfstok gaan. Bij het neerhalen van de vlag, gaat deze eerst naar de top, om dan vervolgens te zakken

Op de site van het Nationaal comité 4 en 5 mei staat dat er na de twee minuten stilte (van 20.00 uur tot 20.02 uur) het eerste couplet van het Wilhelmus zal klinken. In Zoetermeer is dit vaak het eerste en het zesde couplet. Dit is:

 

WILHELMUS VAN NASSOUWE

1e couplet
Wilhelmus van Nassouwe
ben ik van duitsen bloed,
den vaderland getrouwe
blijf ik tot in den dood.
Een prinse van Oranje
ben ik vrij onverveerd,
den koning van Hispanje
heb ik altijd geeerd.

6e couplet
Mijn schild ende betrouwen
zijt Gij, o God, mijn Heer!
Op U zo wil ik bouwen,
verlaat mij nimmermeer!
Dat ik toch vroom mag blijven,
uw dienaar te aller stond,
de tirannie verdrijven
die mij mijn hart doorwondt.

 

 

Bronnen:

hethistorischatelier

4en5mei.nl/vlagprotocol

wikipediaDodenherdenking

 

-advertenties-

-goede doel-