foto Dorpstraat copy

In de Beeldbank Zoetermeer vindt u duizenden foto’s en video’s over de historie van Zoetermeer. Hierop is precies te zien hoe Zoetermeer zich ontwikkelde van een boerendorp tot een stad met meer dan 125.000 inwoners. Sinds kort is er een nieuwe serie bijzondere foto’s toegevoegd aan de beeldbank.

Namelijk de oudste stratenfoto’s van Zoetermeer en de voormalige gemeente Zegwaart! Het zijn beelden die de huidige generatie Zoetermeerders nooit eerder zag. Ze werden meer dan 130 jaar bewaard. De oude foto’s zijn afkomstig uit het archief van de heer R.R. Visser, sinds 2013 ambachtsheer van Zoetermeer.

Twaalf unieke foto’s

Fotograaf Henri de Louw uit Delft legde het dorp tussen 1880 en 1981 vast in al zijn zonnige rust: de Dorpsstraat met dikke Leilinden, een metselaar en een postkoets. Het zijn twaalf unieke foto’s. Wat vooral opvalt is de rust en kalmte in het historische hart van Zoetermeer en Zegwaart. U kunt ze nu bewonderen via  www.geheugenvanzoetermeer.nl/homepage/beeldbank. Typ in de zoekbalk: Zoetermeer1891.

Fotografen gezocht!

Om de beeldbank nog completer te maken zijn het Stadsarchief en het HGOS op zoek naar een aantal fotografen die in het verleden veel foto’s in Zoetermeer hebben gemaakt. Het Stadsarchief en HGOS hebben de foto’s van deze fotografen al in hun collecties, maar willen graag afspraken maken over de publicatie van deze foto’s in de beeldbank. Hiervoor hebben zij uw hulp nodig! Het Stadsarchief en het HGOS komen graag in contact met de volgende fotografen: Van Roekel & Henstra, Gert van Leeuwen en Willem Hoogkamer. Weet u meer over deze fotografen? Neem dan contact met op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Foto: (1880-1891) De Dorpsstraat in Zoetermeer, links de muur die de tuin van de Hervormde pastorie, nr. 10, afscheidde van de straat, mannen aan het metselen; rechts het toegangshek van nr. 7, daarachter nr. 9 (collectie Ambachtsheer van Zoetermeer) gemaakt door fotograaf Henri de Louw.

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-