terra_nova_gestriptHet is de gemeente en vele inwoners van Zoetermeer al tijden een doorn in het oog: het gestripte karkas van Terra Nova. De voormalige kantoorpanden zijn compleet leeg gehaald en klaar voor de bouw, maar die laat nog wel even op zich wachten.


Ook wethouder Iedema baalt dat de toekomstige Entree van Zoetermeer nu meer wegheeft van een zwaar verpauperde achterstandswijk. Iedema: “Ik baal er ontzettend van, maar het is geen eigendom van de gemeente, we kunnen ze niet dwingen om te gaan bouwen”.
Vertraging door tegenvallende verkoop
De vertraging wordt vooral veroorzaakt door tegenvallende verkoop van de appartementen. Ontwikkelaars willen, vóór de start van een groot project, een groot deel van het project verkocht hebben. Terra Nova heeft, net als veel andere projecten landelijk, te maken met een moeizame verkoop. Dit komt mede doordat het gebouw alleen in zijn geheel kan worden getransformeerd, 393 woningen telt, en maximaal in 3 bouwdelen is op te splitsen. Dit beperkt dan ook de verkoopmogelijkheden.
Ontwikkelaar Breevast is al sinds mei 2023 met verschillende partijen in gesprek, maar al in september vorig jaar bleek dat het aantal potentiële kopers beperkt zou zijn. Woningcorporaties geven aan dat zij zich willen verenigen om gezamenlijk tot een voorstel te komen voor één of meerdere gebouwdelen.


Corporaties staken overleg

In februari 2024 staken de betrokken woningcorporaties het overleg en geven aan dat zij de woningen niet geschikt vinden voor de doelgroep senioren. Zij verwachten dat aanpassingen om de woningen wel geschikt te maken te grote investeringen vragen. Breevast is nu in gesprek met woningcorporaties buiten Zoetermeer en benaderd mogelijke andere partijen voor de verkoop van de woningen.

€ 4,9 miljoen verlies als bouw te laat start

Voor het project Terra Nova is door de gemeente een aanvraag voor de Start Bouw Impuls (SBI) gedaan. Een SBI-subsidie van € 4,9 miljoen is verleend, met als voorwaarde dat uiterlijk in oktober 2024 wordt gestart met de bouw. Heeft een start bouw dan niet plaatsgevonden, dan bestaat de mogelijkheid dat de subsidie moet worden terugbetaald.
Breevast is momenteel in onderhandeling met meerdere geïnteresseerde partijen en blijft positief over de verkoop, maar de tijd begint wel te dringen. Om in oktober te kunnen starten moeten de onherroepelijke koopovereenkomsten rond het zomerreces getekend worden.

Vervallen casco niet acceptabel

Intussen bereidt de gemeente zich ook voor op stappen mocht deze bouwstart in oktober niet gehaald worden. Wethouder Iedema: “Het huidige beeld van het vervallen casco is voor de gemeente niet acceptabel. We onderzoeken juridische stappen om in te grijpen, maar hopen natuurlijk dat Terra Nova zo snel mogelijk gestart wordt.”

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-