Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland handhaven de locatie Bleizo-West in het grensgebied tussen de gemeenten Zoetermeer en Lansingerland als mogelijke locatie voor windturbines. Zo blijkt uit stukken die het Zoetermeerse college van B&W op 27 december 2023 heeft gestuurd aan de gemeenteraad.


windmolenHet Zoetermeerse college is daar zeer boos over. Het constateert dat daarmee de ontwikkeling van 4000-6000 woningen en 100.000-150.000 m² voor voorzieningen en bedrijvigheid “jarenlang onnodig worden geblokkeerd. Het maatschappelijke potentieel van het ontwikkelgebied naast station Lansingerland-Zoetermeer blijft zo onbenut”, aldus B&W. Het college zegt dit “onacceptabel te vinden in het licht van de nationale woonopgave.” Bovendien wijzen B&W erop dat uitstel van de gebiedsontwikkeling van Bleizo-West zou kunnen leiden tot een financiële strop van ongeveer € 100 miljoen.

Het college schrijft dit een- en andermaal ook aan het provinciebestuur te hebben laten weten. Maar dat houdt vast aan een nader onderzoek naar windenergie op deze plek, inclusief een formele milieueffectrapportage. Het provinciebestuur heeft op 22 december aan het college in een brief geschreven zich hierbij mede te baseren op een onderzoek naar de technische plaatsingsmogelijkheden voor windturbines in het gebied Zoetermeer/Lansingerland door adviesbureau Bosch & Van Rijn.
Het college laat de gemeenteraad nu weten zich samen met het bestuur van de gemeente Lansingerland te beraden over stappen tegen de provinciale beleidslijn. Dit mede omdat nu al vast staat dat met de gehele projectbesluitprocedure nog vele jaren gemoeid kunnen zijn.

Meer politiek nieuws vindt u op onze politieke pagina: Politiek nieuws

-advertenties-

-goede doel-