Blog 16 Jill II vierkant zonder watermerkBlog 16 Jill I vierkant zonder watermerkZoetermeerse Jill Oosterbaan heeft zelf de stofwisselingsziekte cf, en zet zich volledig in voor de actie Skate4air. Na maanden voorbereiding en trainen was het nog even de vraag of ze wel mee kon doen aan de challenge in Zweden. Net een week voor vertrek kreeg ze een longbloeding.


Met opgehoogde stollingsmedicijnen en de nadrukkelijke raad van de arts: “Let goed op jezelf!” kon Jill uiteindelijk toch met het team ‘Until Cure Found’ afreizen naar Zweden. Zij schaatst samen met haar schaatsmaatje Nancy, die haar onderweg steunt.
Jill: “De hele dag heb ik getwijfeld of ik wel mee moest doen aan de challenge. De volgende ochtend ging de wekker om 4.00 uur. Ik had eigenlijk nog steeds niet besloten. Ik wilde sowieso graag aan de start verschijnen en de eerste en laatste ronde meedoen. Verder had ik geen plan, ik dacht ik zie wel hoe het gaat.”

Van start

Blog 16 Jill III vierkant zonder watermerkHet startschot voor de schaatschallenge was in het donker, waarop de hele ploeg van start ging. Het doel van Jill was om deze dag 80 km te schaatsen, maar het belangrijkste doel was natuurlijk om goed te luisteren naar je eigen lichaam. Na elk rondje stopte ze even om wat te eten en drinken en weer warm te worden. Jill: “Het waaide mega hard, waardoor je erg afkoelde tijdens het stoppen. In de loop van de dag ging het steeds harder waaien. Nancy hield me steeds fantastisch uit de wind met schaatsen, maar de wind was zo heftig dat ik op een gegeven moment helemaal koud en op was. Toen had ik ongeveer 55 kilometer geschaatst.”
Na een korte rustpauze en wat warms te drinken lukte het Jill om de laatste rondjes met de groep mee te schaatsen. “De wind was inmiddels zo hard dat iedereen in een treintje elkaar vast had om samen de wind te trotseren. In die treintjes kon ik goed meekomen, want ze gingen inmiddels niet meer zo hard en ik kreeg vleugels van het groepsgevoel. Boven verwachting lukte het me om nog alle drie de rondes mee te komen om vervolgens met zijn allen over de finish te gaan. Wat een fantastisch en emotioneel moment was dat. Uiteindelijk heb ik bijna 71 kilometer geschaatst, minder dan mijn doel, dat was 80. Maar dat was niet realistisch gezien de omstandigheden.”
De dag erna was even tijd voor ontspanning en gingen ze met een hondenslee op pad. Ondanks dat het fysiek heel zwaar was, is Jill blij dat ze mee kon doen aan de challenge en vastbesloten om volgend jaar weer te gaan. De Skate4Air challenge in Zweden heeft, met zo’n 60 deelnemers, bij elkaar ruim €120.000 opgehaald voor onderzoek naar cf en bijkomende buikproblemen.

 

Kijk voor meer sportnieuws op onze sportpagina: sportnieuws of op het overzicht sportevenementen

Zelf sporten? Zie ons overzicht sportaanbieders en alle sportcursussen op een rij.

-advertenties-

-goede doel-