Vorig jaar april viel plotseling een lantaarnpaal langs het Marathonpad om. Een toevallig passerende Zoetermeerse raakte gewond. Vorige week kwam een onderzoeksrapport naar buiten, waaruit bleek dat de zachte materiaalsoort van de lantaarnpaal de oorzaak was. Buiten het stadhuis leek echter niemand daarvan af te weten. Ook de Zoetermeerse gemeenteraad werd niet op de hoogte gebracht. De CDA-fractie heeft daarom schriftelijke vragen gesteld aan het college.

CDANa het spontaan omvallen van de lantaarnpaal langs het Marathonpad was aanvankelijk de verklaring dat dit door veelvuldig tegen de lantaarnpaal plassende honden kwam. Een uitgebreid onderzoek door een onderzoeksbureau leerde echter dat een slechte materiaalsoort de werkelijke oorzaak was. Daarom mocht die materiaalsoort al sinds 2012 niet meer worden gebruikt. Verder onderzoek liet zien dat er in Zoetermeer nog veel meer lantaarnpalen van die materiaalsoort stonden. Dit alles kwam pas vorige week in de onpenbaarheid.

Risico

Hoewel het voorval al anderhalf jaar geleden gebeurd is, er een uitgebreid onderzoek is geweest, de resultaten al bekend waren en er een inventarisatie naar andere lantaarnpalen in de stad was gedaan, leek buiten het stadhuis niemand daar van te weten. Ook de gemeenteraad, die vaak als eerste wordt geïnformeerd door het college van B&W, wist van niets. Gemeenteraadslid Rob Wessels: “Dat laatste vind ik een kwalijke zaak. Door een gemeentelijke lantaarnpaal van een ondeugdelijke materiaalsoort is een inwoner gewond geraakt. Uit onderzoek blijkt nu dat inwoners elders in de stad wellicht nog steeds dat risico lopen. En al die tijd laat de gemeente niets van zich horen. Het lijkt er op alsof het college van B&W deze voor de gemeente negatieve onderzoeksresultaten ‘onder de pet wilde houden’. Als dat zo is, dan vind ik dat naar de gemeenteraad, maar nog veel meer naar de inwoners een kwalijke zaak. Daarom heeft de CDA-fractie daarover schriftelijke vragen gesteld aan het college.”

-advertenties-

-goede doel-