BridgeBram Doeves belicht voor u elke week een mooie bridge- of dampartij. Interessante stellingen, een leuke puzzel om over na te denken of een verslag van een goed gespeelde wedstrijd. Deze week:

In de jaren 30 komt bridge nog moeizaam op gang in Leiden (deel 2)

 

Nog veel thuisbridge, maar vooral vanaf 1936 steeds meer bridge-drives

In de Leidse regio doet men in 1934 nog zó opmerkelijk weinig aan bridge-activiteiten - er bestaan dan alleen nog de thuisclubjes - dat de Afdeling Den Haag van de NBB op 8-3-34 in de Leidse Stadsgehoorzaal een propaganda-bridgedrive organiseert die voor alle Leidenaren toegankelijk is. Het was een groot succes volgens de krant, maar opnieuw gebeurt er niets tot de volgende bridge-drive In Den Vergulden Turk bijna een jaar later op 19-1-35. Daar en enkele dagen later op andere locaties worden bridge-drives gehouden ten bate van de steunkas van het lokale Crisis Comité. Het Leidse Crisis Comité is in 1935 nog actiever dan de omringende bridge-organisaties om via bridge-drives het bridge in Leiden te bevorderen. Bridge werd in de regio Leiden in 1927 thuis gespeeld in kleine thuisclubjes gewoon voor de gezelligheid en in 1935 is er nog niets aan deze opzet veranderd. Ook een sigarettenmerk geeft zo’n beeld, waarin een mooi stel een ander jong stel ontvangt voor een avondje bridge, en de sigaret is de “vijfde man” die niets zegt maar toch de gezelligheid nog verder verhoogt. Maar in Leiden komen er vanaf 1936 wel steeds meer bridge-drives. En bridge-drives worden ook door verrassend veel “andere” soorten organisaties gehouden: schakers, korfballers, hockeyers (bij jubilea), reisgezelschappen (ter verhoging van de gezelligheid van een avondje uit), kerken, goede doelen (extra opbrengsten). Heel bijzonder is dat de AVRO in 1938 in 33 plaatsen bridge-drives houdt, voor het eerst nu ook in Leiden waar het aantal van 120 deelnemers de verwachtingen ver overtreft, en dat de lokale winnaars nog gaan kampen om de titel AVRO-bridgekampioen 1938. Hoe populair bridge ook onder vrouwen is, blijkt uit een portret van de ideale echtgenote dat de schoonmoeder van 1939 voor haar zoonlief schildert: een net, lief, aardig meisje van goede familie, dat niet de hele dag bridge speelt en ook eens naar een verstandig woord van haar schoonmama luistert.

In 1937 de eerste “echte” Leidse bridgeclub: DSS

In 1937 wordt dan eindelijk de eerste Leidse bridgeclub “DDS” (De down-slag) opgericht. In café-restaurant Zomerzorg houdt DDS op 19-2-37 aan 16 tafels een bridge-drive die gewonnen wordt door A. Versteeg, de oud-rubriekschrijver van het LD. In mei sluit DDS het eerste seizoen af met een bridgedrive, waaraan al 112 bridgers aan 28 tafels (!!) deelnemen. Als bridge “ook maar een beetje” op gang gaat komen, is het al snel een veel massaler gebeuren dan schaken of dammen, dat blijkt hieruit wel. In het nieuwe seizoen gaat al op 17-9-37 een tweede bridgeclub, BC Royal van start in café-restaurant Royal, met lijnen voor beginners en gevorderden. Op 13-12-38 vindt de eerste wedstrijd plaats tussen BC DDS en BC MEGA uit Den Haag die DDS tot ieders verrassing wint. En BC De Sleutels komt voor het eerst in de openbaarheid met een viertallentoernooi om het Kampioenschap van Leiden. In oktober gaat deze competitie van start met 7 viertallen uit de regio Leiden.

Zo zijn omstreeks 1939 geleidelijk aan alle aspecten van het bridge in Leiden in beeld. Het is een spel voor mannen en vrouwen, dat heel goed puur voor de gezelligheid kan worden gespeeld, maar aan het eind van de jaren 30 komt in Leiden ook naar voren het wedstrijdelement, dat eveneens in bridge zit.

Rubriek Versteeg, Leidsch Dagblad, 3-2-34

  ♠ AV6  
  42  
  AV6  
  ♣ AVBT4  
♠ 932 N ♠ T74
8763 W         O HVBT5
T874 Z HB9
♣ 93   ♣ 72
  ♠ HB85  
  A9  
  532  
  ♣ H865  

Niet snijden, maar kleuren wegspelen

Noord speelt 6, Oost komt uit met H (zal dus ook V hebben) voor de aas in de dummy. Na twee rondjes troef zijn de troeven eruit bij OW. Vervolgens speelt Noord 4 rondjes schoppen en loost zijn laatste harten, 2, in de vierde schoppenslag. Snijden op H geeft 50% kans, zou hier ook een downslag geven. Maar Oost heeft nu alleen harten en ruiten over en wordt nu aan slag gebracht met de laatste harten vanuit Zuid, waarop Noord 6 verwijdert. Oost heeft nu een uitkomstprobleem. Komt hij uit met ruiten, dan speelt hij in de vork bij Noord. Komt hij uit met harten, dan speelt hij in de dubbele renonce van NZ waarop Zuid introeft en in Noord wordt de V-verliezer verwijderd. NZ maken dan de rest van de slagen, contract gemaakt. Het principe is dus om kleuren weg te spelen bij de tegenspelers en die aan slag te brengen op een moment dat elke uitkomst voor hen ongunstig is.

 

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., ook voor de 2 delen Bridgerubrieken André Boekhorst, op woensdag bij Sweet Lake Bridgers, 2B-Home, behalve ‘s zomers)

Bram Doeves

 U vindt alle denksportcolumns hier terug: www.zoetermeeractief.nl/sport/denksport-rubrieken

 

 

 

-advertenties-

-goede doel-