Bram Doeves belicht voor u elke week een mooie bridge- of dampartij. Interessante stellingen, een leuke puzzel om over na te denken of een verslag van een goed gespeelde wedstrijd. Deze week:
Eindspel: in eindstanden denken
Een dammer is gewend om in zettenreeksen te denken. De topdammers kunnen daarin heel ver gaan en zitten vele varianten door te rekenen. De minder getalenteerde dammers kijken soms gewoon alleen naar de volgende zet, met een check op mogelijke zetjes of combinaties van de tegenstander, wellicht nog proberen ze één of meerdere zetten dieper te kijken naar de verwachte houdbaarheid van de stelling door de geselecteerde zet. Bij sommige eindspelletjes moet de knop om, moet de dammer anders gaan denken, en dit leest u niet eens in het Damboek van Keller (dat ik overigens nog steeds een geweldige aanrader vind) maar ik heb het wel eens gelezen van Harm Wiersma in een interview. Harm Wiersma sloeg gewoon alle volgende zetten over, hij keek naar een mogelijke winnende eindstand. Daar moest ik aan denken bij de laatste partij onlangs van Samen Sterk 2 – HDC 2 10-10. Salim Rodjan speelde toen een heel bijzondere linkerflankpartij tegen Rudi van Velzen. Salim moest door vastlopen offeren maar was in drie tempi op dam, terwijl Rudi daar 5 tempi voor nodig had. En toen moest Rudi offeren, dat deed hij niet zo best, maar intussen was voor beiden de tijdnood zo hoog, dat die wel eens de beslissing kon gaan brengen, maar toen stond er opeens een remisestand op bord, dus remise, met hier en daar een zucht van verlichting. Dus hierna nog even een blik op de cruciale stand uit de partij van Salim. Salim speelde hier de remisezet 34-29 in gruwelijke tijdnood. Hoe moet je nou omgaan met deze stand als er geen tijdnood is?
Na 47-41 | Eerste eindstand | Tweede eindstand |
Een dambord bevat 50 velden, en is meestal niet zichtbaar genummerd. De nummers zijn van belang voor de notatie van een partij of ook van een stand. De nummering gaat van veld 1 linksboven, van links naar rechts naar 50 rechtsonder. Een streep in de notatie is een zet, een kruis een slag. "Dampuzzels" is bedoeld voor het breedst mogelijke gezelschap van puzzelaars. Wazew: wit aan zet en wint. +: wit wint nu of later.
Salim Rodjan – Rudi van Velzen 1-1. Samen Sterk 2 – HDC Haarlem 2 10-10. 3-10-2015. 47-41; 34-29 en toen zag Rudi prima de volgende afwikkeling naar remise: 25-30!; 35x24 en 41-19 en dan gaat er altijd een witte schijf verloren en is er geen overmachtseindspel meer mogelijk.
Eerste eindstand. Het eerste probleem van de voorafgaande cruciale stand is: herkent u die stand als een mogelijk winnend eindspel? Want zo ja, dan moet er in dit geval overgestapt worden naar het denken in eindstanden. Er zijn eigenlijk al 2 dammen, kan ik daarmee een winststand opbouwen? Die had ik al gauw gevonden, zie de eerste eindstand. Dat is een winststand in zes tempi vanaf de cruciale stand (en één meer als zwart eerst nog even naar 23 gaat). Bijvoorbeeld nog 41-46?; 34-30 25x34; 45x23 46x30; 35x24, +.
Tweede eindstand. Even later vond ik een nog snellere winst: een winst in vijf tempi, zie tweede eindstand. Nog even 41-23? 33-28! En meerslag gaat voor, +.
Opmerking tot slot: In deze situaties kan zwart zijn schijf nog weggeven, maar dat is geen echte optie om verlies te voorkomen, want dan kan wit uiteindelijk heel eenvoudig naar een winnend 4 om 1 overmachtsdammeneindspel toewerken.
Dampuzzelboek; dammen: derivaat van een ruimtespel, Bram Doeves, 200 blz A5 €7,50, bij verzending buiten Zoetermeer, plus portokosten, verkrijgbaar bij Bram Doeves,
Bram Doeves, (
U vindt alle denksportrubrieken hier terug: Denksport