Schaken is een spel van alle tijden en voor alle leeftijden. Uit de rijke schaakgeschiedenis komen veel prachtige partijen schaak, leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze week over:
Bent Larsen, over anderen (deel 2)
Onderstaande is weer uit de zaterdagkrant van het Leids Dagblad van 8 november 1980, toen een hele pagina gewijd was aan Bent Larsen (1935-2010), door Ruud Dobbelaar, sportjournalist en ook schaakrubriekschrijver van het LD. Deel 1 ging vooral over Larsen zelf, dit deel gaat over andere schakers. Veel spelers van het kaliber Larsen zijn terughoudend in hun commentaar op andere spelers, zo niet Bent Larsen, ook al zegt hij het heel netjes, zoals: “veel van de handelingen van Kortsjnoj zijn wel erg irrationeel”, waarmee hij bedoelde dat Kortsjnoj wel erg veel stommiteiten beging. Zo beschuldigde Kortsjnoj nog vóór de aanvang van de WK-match Karpov-Kortsjnoj in het Filippijnse Baguio City in 1978 de organisator van een pro-Russische houding, met als gevolg dat een notoire anti-communist alsnog meer sympathie ging opbrengen voor Karpov dan voor Kortsjnoj. Ook deed de FIDE niets met de Russische boycot tegen Kortsjnoj, omdat Kortsjnoj zelf veel te lastig was, en het belang van het behoud van de Russen in de FIDE woog al snel zwaarder dan de belangen van de onhandelbare Kortsjnoj, die bovendien toch wel voor voldoende toernooien werd uitgenodigd, en die bovendien toch ook al aan het aftakelen ging. Over Euwe stelde Larsen dat Euwe met alle winden meedraaide. Als Larsen met Euwe discussieerde waren ze het vaak helemaal eens met elkaar, maar als Euwe dan de opinie van een ander vernomen had, kon hij plots weer volledig overstag gaan. Herhaaldelijk lag Larsen met Euwe overhoop en als persoon mag Larsen Euwe dan ook niet, en hij vindt Olafsson, de opvolger van Euwe, een betere president voor de FIDE, maar ook die is niet echt goed! De organisatie van de FIDE is nog steeds dezelfde puinhoop als onder Euwe, dat gaf weinig verschil. Als speler heb je nog steeds niets te zeggen in de FIDE, zoals over de procedure voor het wereldkampioenschap. Over Jan Timman merkte Larsen op, dat Jan net in een slechte periode zit, zijn spel is niet zo fris meer, het lijkt erop dat hij al tevreden is met wat hij tot nog toe heeft bereikt, wellicht is zijn familieleven te goed en dat bedoelde Larsen in positieve zin! Maar Larsen vindt Jan Timman niettemin toch wel één van de interessantste schakers van de jaren 70/80.
En tot slot nog een opmerkelijk feit: zowel Larsen als Timman wonnen beiden in 1980 van WK Anatoli Karpov die slechts heel zelden verloor. Hierna twee flitsen uit het zwaar bezette toernooi van Bugojno ook uit 1980 waarin Larsen excelleerde want na Karpov (8,0 uit 11) werd hij tweede met een heel fraaie score (+4 =7 -0: 7,5) en derde werd Jan Timman (6,5).
Na Txf2 | Na Tc1 |
|
Bent Larsen – Mihail Tal 1-0. Bugojno 1980. Hier heeft Larsen een mooie matcombinatie: Tb8+ Kf7; Pd8+ Ke8; Lc6+ en 1-0.
Vlastimil Hort – Bent Larsen 0-1. Bugojno 1980. Na Tc1 gaf Hort toch maar op, want er dreigt met name Th4 en Dh3 en daarna ziet ook Fritz groot voordeel voor Larsen ook al kan de matvoering nog lang duren.
Bram Doeves (
Bekijk hier alle schaakcolumns: www.zoetermeeractief.nl/sport/schaakrubriek