Schaken is een spel van alle tijden en voor alle leeftijden. Uit de rijke schaakgeschiedenis komen veel prachtige partijen schaak, leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze week over:
John Nunn: in 1982 bekender in Nederland dan in Engeland
In een interessant artikel in het Leids Dagblad van 21-1-82 over John Nunn bleek, dat hij toen in Engeland nooit die belangstelling heeft gehad die hij in Nederland kreeg. In het fameuze Hoogovenschaaktoernooi spotte hij met alle prognoses na zijn overwinningen op Sunye, Timman en Tal. In de Engelse kranten stond niets over dit toernooi, en dat gold voor vrijwel alle toernooien die buiten Engeland werden gespeeld. Terwijl hij toch al in 1979 samen met Andersson het bekende schaaktoernooi van Hastings won! Bovendien als eerste Engelsman sinds 1953. Nog daarvóór werd hij in 1975 in Groningen Europees jeugdkampioen en in 1975 won hij ook nog de meestergroep van het IBM-toernooi. Maar in Engeland waren de media gericht op Nigel Short, naar Nunn keek niemand om. En toch stond Nunn in 1982 met een ELO-rating van 2590 op de 18e plaats van de wereldranglijst, boven Short en Tony Miles die niet bij de eerste 25 stonden. Nunn verklaarde deze “media-stilte” door het feit dat hij pas op 26-jarige leeftijd professional is geworden, kennelijk werd hij al gezien als een niet meer zo interessante oude man, zei hij bulderend van het lachen. Maar Nunn kon meer dan schaken, hij promoveerde tot dr. in de wiskunde in 1978 en is daarna aan de Universiteit van Oxford gaan werken voor een onderzoeksproject van vier jaar. Toen dat afgerond was is zijn aanstelling niet verlengd en vervolgens stortte hij zich op het schaken. Maar al met al is het niet moeilijk voor hem om een overstap te maken van schaken naar wiskunde en andersom. Het Hoogoventoernooi was zijn tweede toernooi als beroepsschaker en een week na dit toernooi ging hij met John van der Wiel naar Spanje voor het zonetoernooi. Maar, zo stelde hij, hij miste de ambitie van een Karpov om wereldkampioen te worden, dat zag hij niet gebeuren.
Na Db7 | Nu Lf3? |
|
John Nunn - Sunye 1-0. Hoogovenschaaktoernooi 1982. De eindstand in 1982 was 1. Yuri Balashov 8,5 (uit13); 2. John Nunn 8,5; 3. Vlastimil Hort 7,5 en 4. John van der Wiel 7,5. John Nunn heeft een stukoffer gepleegd en probeert dat nu terug te winnen met daarbij een beslissende pionnenovermacht: Dh8+ Kf7; Dxh7+ Ke6; Dxb7 en 1-0 want alles verloopt volgens voornoemd plan.
John Nunn – Nigel Short 1-0. Hoogovenschaaktoernooi 1990. De eindstand: 1. John Nunn 8 (uit 13); 2. Ulf Andersson 7,5; 3. Lajos Portisch 7,5. Short blunderde hier, want Nunn kan nu met een paardvork een winnend stuk voorkomen.
Bram Doeves (
Bekijk hier alle schaakcolumns: www.zoetermeeractief.nl/sport/schaakrubriek