schaakstukken

Schaken is een spel van alle tijden en voor alle leeftijden. Uit de rijke schaakgeschiedenis komen veel prachtige partijen schaak, leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze week over: 

WH vd Nat 60 jaar lid van LSG in 1983

In het LD van 9-12-1983 stond een interessant interview van Ruud Dobbelaar met Van der Nat (oud-onderwijzer en oud-schaakrubriekschrijver van LD en LC) waaruit het volgende. Hij is nog steeds niet uitgekeken op het spel, maar een verminderd gezichtsvermogen verhindert hem om achter het bord plaats te nemen. Maar hij doet nog steeds aan correspondentieschaak, en was dus heel blij met het einde van de poststaking.
In 1923 maakte Van der Nat als 17-jarige scholier zijn entree bij het LSG. Er is maatschappelijk veel veranderd tussen toen en nu. Het LSG was in die jaren nog een club van deftige oude heren die eigenlijk helemaal niet zo blij waren met de komst van zo’n “jong broekie”. Maar de komst van Van der Nat zorgde ervoor dat ook voor andere talentvolle jongeren een plaats werd ingeruimd, denk maar aan Daniel Noteboom. LSG speelde in die jaren in de oude “In den Vergulde Turk” in de Breestraat, een heel sjieke zaak waar de obers iedereen fluisterzacht op zijn wenken bedienden, dikke tapijten het geluid van voetstappen dempten en rammelende koffiekopjes uit den boze waren. In die ernstige tijden werd ook nog niets gedaan aan het latere populaire snelschaak, dat was toen nog veel te dynamisch. Al na een halve competitie kwam Van der Nat in het Eerste en hij zou daarin tot 1970 blijven spelen. Zijn leraren aan de Kweekschool deelden zijn schaakpassie niet want die vonden toen nog dat hun scholieren om 10 uur op bed behoorden te liggen, wat in die tijd ook heel normaal was. Van der Nat vond de tijd bij LSG vanaf het begin gezellig, ook al door het aantal markante figuren van het LSG, zoals boer Demmendal, meervoudig kampioen van de LSB, een excentrieke man, die zo van de veemarkt in zijn boerenplunje de Lakenhal binnenstapte om daar van de tentoongestelde kunst te genieten. Van der Nat handhaafde heel lang een constant niveau met enkele uitschieters in de jaren 30. Eenmaal won hij de winterwedstrijd van het LSG in 1939, en hij werd in 1937 en 1940 kampioen van de LSB. Zijn beste prestatie was de remise tegen Euwe in de LSG/Noteboom vierkamp van 1938. Halverwege de jaren zeventig kwam het moment om de interne competitie va LSG vaarwel te zeggen en om zich daarna bezig te gaan houden met correspondentieschaak. Van der Nat ziet de toekomst van het schaken hoopvol in mede gezien de groeiende hoeveelheid vrije tijd, maar hij is minder te spreken over de beleving van het schaken: die is steeds meer resultaatgericht en niet meer zo gericht op waar vroeger veel meer aandacht voor was: op de schoonheid van het spel, op l’art pour l’art.

 

Na ... Pd7 Na Dc6

 133.1 Pijpers

 133.2 Haastert

 

Arthur Pijpers (2480) – Martin Martens (2417) 1-0. LSG IntelliMagic – Pathena Rotterdam 7,5-2,5 17-9-16. Het is wel eens leuk om te zien dat LSG ook na Van der Nat een uiterst levendige rol is blijven spelen in het Nederlandse schaakleven; LSG behoort nu tot de topclubs van de Meesterklasse en is het nieuwe seizoen bijzonder goed begonnen met een belangrijke zege op één van de concurrenten. Dus twee fraaie flitsen uit deze wedstrijd. Txf6!! Pxf6; Tf1 Ph5; Lxh7+ en 1-0 want beslissend voordeel, bijvoorbeeld na Kxh7 komt Dd3+ en Lxf7.


Edwin van Haastert (2447) – Kevin Nguyen (2126) 1-0. LSG IntelliMagic – Pathena Rotterdam 7,5-2,5 17-9-16. Lxa6!! Ta8; Dxe5 Le6; Lb5 en 1-0 want beslissend voordeel.

 

 


Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.), op donderdagavond bij SV Botwinnik, 2B-Home en op dinsdagmiddag bij de Ouderenschaakdamclub Palet Welzijn, Nathaliegang 79.


Bram Doeves

Bekijk hier alle schaakcolumns: www.zoetermeeractief.nl/sport/schaakrubriek

-advertenties-

-goede doel-