schaakstukken

Schaken is een spel van alle tijden en voor alle leeftijden. Uit de rijke schaakgeschiedenis komen veel prachtige partijen schaak, leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze week over: Eerste match Karpov-Kasparov afgebroken & begin match KK2.

Op vrijdag 15-2-85 kopte het Leidsch Dagblad op de voorpagina “FIDE maakt eind aan schaaktweekamp” met daarboven in kleinere letters “Karpov en Kasparov willen gewoon doorgaan”. Hieraan voorafgaand waren meerdere partijen van de match, die al bijna een half jaar aan de gang was, al verschillende malen 5 of zelfs nog meer dagen uitgesteld vanwege conditieproblemen bij met name Karpov. Maar Karpov verklaarde op de persconferentie van FIDE-voorzitter Campomanes dat hij de match wilde uitspelen en Kasparov sloot zich heel misnoegd daarbij aan want hij rook bloed. Campomanes rook ook bloed en hij verklaarde dat hij had ingegrepen in het belang van de schaaksport. Zijn tweede punt was het voorstel om op 1-9-85 een nieuwe tweekamp te starten, gewoon vanaf 0-0, over maximaal 24 partijen, en bij een gelijkspel zou de wereldkampioen zijn titel behouden. Het was de eerste keer dat een toernooi om de wereldtitel schaken zo was afgebroken. Al snel barstten de reacties los op de beslissing van Campomanes en die waren heel fel politiek gekleurd. Vooral de “Russen in Moskou” juichten de beslissing van Campomanes toe, en vooral de Joodse Armeniërs, Kasparov had een Joods-Armeense achtergrond, en de vele Kasparov-aanhangers barstten van de felle kritiek en noemden Campomanes in het vervolg Karpomanes. Kennelijk stond voor iedereen de einduitslag van doorspelen vast als een huis, want Karpov stond te tollen op zijn benen. Jammer dat al deze lieden, Kasparov voorop, niet de sportiviteit konden opbrengen om toe te geven, dat de bizarre periode van een half jaar schaken op het allerhoogste niveau iemand het ziekenhuis of nog erger kon injagen, en voor deze gedachte bestond nog een precedent ook. Immers, Emanuel Lasker, voelde zich in 1921 al na 14 partijen in de toenmalige WK-match in het voor hem te warme Havanna, niet meer in staat om verder te spelen, en hij stelde Capablanca toen voor om te verhuizen naar een milder klimaat, wat Capablanca afwees. Hierna gaf Lasker op, en vervolgens is Lasker verscheidene maanden opgenomen, eerst in een ziekenhuis en daarna in een kuuroord om te herstellen, waarna hij eerst ging bridgen en uiteindelijk ging hij ook weer schaken en weer op zeer hoog niveau. Er zijn wel verschillen: in 1921 bestond er nog geen FIDE, Lasker nam zelf de beslissing van einde en opgaaf. In de tijd van Karpov waren er twee instanties die hem feitelijk ontlasten van zo’n beslissing: “Moskou” waaraan Karpov grote verplichtingen had, en de intussen gezaghebbende FIDE. Misschien had Karpov, gezien zijn ongeloofwaardige reactie op de persconferentie, eventjes wel helemaal geen zin meer in schaken voor de wereldtitel, zoals vroeger ook al Lasker en Botwinnik, maar moest Karpov zich schikken naar de wensen van “Moskou”.

 

Na ... Tf7 Na Dg4!, nu Tcd8?
139.1 karpov 139.2 kasparov

De beide flitsen komen alvast uit het begin van de WK-match KK2. Kasparov nam direct een voorsprong, maar “in de derde, vierde en vijfde partij maakte Karpov duidelijk waarom hij al 10 jaar wereldkampioen is”, aldus Leo Hofland in zijn rubriek in de Leidse Courant. Vanuit een gelijke stelling toverde Karpov in de vierde partij een voordeeltje uit het niets wat hij vervolgens na fraai manoeuvreren in winst omzette. Ook de vijfde partij won Karpov, maar Kasparov maakte met een tactisch juweeltje gelijk in de elfde partij en toen was de stand 2-2 bij 7 remises.

Anatoli Karpov – Gary Kasparov 1-0, 4e partij WK-match KK2 12-9-85. In de laatste 5 zetten wist Karpov door ragfijn manoeuvreren steeds meer voordeel te bereiken en er volgt nu nog De6 Dd7; De5 en 1-0.

Gary Kasparov – Anatoli Karpov 1-0, 11e partij WK-match KK2 1-10-85. Volgens Fritz blijft de partij vrijwel gelijkwaardig bij Td6, maar na Tcd8 gaat Kasparov formidabel naar doorslaggevend voordeel combineren: Dxd7!! Karpov verbleekte bij het zien van dit dameoffer, want hij stond op slag verloren, er volgde nog: Txd7; Te8+ Kh7; Le4+ g6; Txd7 La6; Lxc6 Lc4; Pe5 Le6 en 1-0. Het LD van 2-10-85 sprak verder van een zeldzame blunder die Karpov ongetwijfeld slapeloze nachten zou bezorgen en zijn zelfvertrouwen zou aantasten, waarvan Kasparov wel eens zou kunnen gaan profiteren.

 



Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.), op donderdagavond bij SV Botwinnik, 2B-Home en op dinsdagmiddag bij de Ouderenschaakdamclub Palet Welzijn, Nathaliegang 79.


Bram Doeves

Bekijk hier alle schaakcolumns: www.zoetermeeractief.nl/sport/schaakrubriek

-advertenties-

-goede doel-