schaakstukken

Schaken is een spel van alle tijden en voor alle leeftijden. Uit de rijke schaakgeschiedenis komen veel prachtige partijen schaak, leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze week over: De afloop van de match KK2

Na 12 van de maximaal 24 partijen werd in de Leidse Courant een tussenbalans opgemaakt. Het stond nog wel 6-6 halverwege de match, maar de experts in Moskou meenden dat Kasparov psychologisch in het voordeel was na de enorme blunder van Karpov in de 11e partij. Uit het verloop van de 12e partij was het hun duidelijk dat Karpov die blunder als een loden last meedroeg. En in de 16e partij veroverde Kasparov zijn derde overwinning. Er kwam een bekende stelling op het bord waarin zwart voor een pion-offer goede aanvalskansen kreeg, met damewinst op de 34e zet. Daarmee had hij de kans om als 22-jarige de jongste wereldkampioen van de schaakgeschiedenis te worden, in eigen hand. De ruim 1000 toeschouwers in de Tsjaikovski-zaal in Moskou onthaalden Kasparov op een daverende ovatie. Tussen de remises door vergrootte Kasparov zijn voorsprong in zeges tot 2-4, maar de 22e partij bracht de spanning weer terug in de match door een winst van Karpov (3-4). De LC van 6-11-85 meldde ook nog een nieuwe ontwikkeling in de steun van de politieke machthebbers aan de topschakers. Toen Kasparov op spectaculaire wijze bezig was om de schaakverhoudingen op zijn kop te zetten om daarmee al veel “gewone Russen” aan zich te binden, gingen ook de politieke bazen de kant van Kasparov kiezen. De minister van Buitenlandse Zaken, Tsjevarnatze, stond opeens de succesvolle Kasparov enthousiast de hand te schudden, terwijl hij Karpov gewoon negeerde. Tot de laatste partij bleef de match spannend, want als Karpov die gewonnen had, was hij wereldkampioen gebleven. Maar het tegenovergestelde gebeurde, Kasparov won (eindstand in zeges 3-5) en tijdens de persconferentie in de Tsjaikovski-zaal verklaarde Kasparov – aldus het LD van 11-11-85 - dat er een groot verschil zou komen tussen Kasparov de “rebellerende” uitdager en Kasparov de wereldkampioen, die zich conform zijn nieuwe verantwoordelijkheid geheel zou gaan inzetten voor Rusland, met name voor de ontwikkeling van het schaken aldaar, en Botwinnik had hem al gevraagd om de leiding over te nemen van de “Botwinnik-schaakschool”. Al met al noemde het LD deze match over het geheel genomen (de 48 en 24 partijen samen) de langdurigste en meest verbitterde schaaktweekamp van de schaakhistorie.

 

 

Na ... Pe4 Nu ... Txd4?
140.1 kasparov 140.2 kasparov1

Anatoli Karpov – Gary Kasparov 0-1, 16e partij WK KK2, Moskou, 15-10-85 (2-3). Na een pionoffer is Kasparov sterk in de aanval met damewinst en even later doorslaggevend voordeel: Dxd3 of? Pf2+; Txf2 Lxd3!! (damewinst); Tfd2 De3; Txd3 Tc1; Pb2 Df2; Pd2 Txd1+; Pxd1 en Te1+ en 0-1.

Gary Kasparov – Anatoli Karpov 1-0, 19e partij WK KK2, Moskou, 24-10-85 (2-4). Na ... Txd4 komen er fraaie penningen van Kasparov: Pf3! Pb3; Tb1! Df6 of?; Dxc7+ en 1-0 (zo dreigde er torenwinst door Pxd4, enz.).

 


Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.), op donderdagavond bij SV Botwinnik, 2B-Home en op dinsdagmiddag bij de Ouderenschaakdamclub Palet Welzijn, Nathaliegang 79.


Bram Doeves

Bekijk hier alle schaakcolumns: www.zoetermeeractief.nl/sport/schaakrubriek

-advertenties-

-goede doel-