schaakstukken

Schaken is een spel van alle tijden en voor alle leeftijden. Uit de rijke schaakgeschiedenis komen veel prachtige partijen schaak, leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze week over: De revanchematch KK3.

In het contract voor KK2 stond een bepaling over een revanchematch slechts 3 maanden na KK2, maar al snel verklaarde Wereldkampioen Kasparov geen zin te hebben in die revanchematch en hij zei erbij dat Karpov hem daarin ongetwijfeld zou steunen. Maar Karpov was al snel weer bezig met schaaktoernooien en op 5-12-85 maakte Karpov gebruik van zijn recht om op 10-2-86 de start van de revanchematch te eisen. Vervolgens stelde de FIDE dat wereldkampioen Kasparov uiterlijk begin januari zou moeten instemmen met de revanchematch en anders zou hij zijn wereldtitel kwijt raken. Maar Kasparov bleef bij zijn weigering en hij vertrouwde erop dat de FIDE hem zijn titel niet zou afnemen. De twee voornaamste redenen van Kasparov tegen de revanchematch waren (a) de start van de revanchematch kwam na 3 maanden veel te vroeg, wereldkampioenen mochten voordien steeds minstens een jaar genieten van het bezit van de wereldtitel (b) de FIDE had dat allemaal zelf bekokstoofd zonder het advies te vragen van de IGM-raad en dus was de beslissing niet democratisch genoeg. Kasparov beschuldigde bovendien FIDE-vz Florencio Compomanes ervan dat hij FIDE-geld, voor een belangrijk deel afkomstig van Rusland ivm met de KK-matches, naar eigen goeddunken zou misbruiken en verklaarde daarbij ook nog eens dat de hele schaakwereld in opstand zou komen tegen de gewraakte revanchematch. Maar een FIDE-voorzitter laat zich niet zo snel beledigen en is uiterst flexibel, want vervolgens schortte de FIDE het ultimatum voor Kasparov op tot 27-1-86, want het eerdere en verlopen ultimatum zou zijn gebaseerd op een misverstand!! Medio januari was er een ontmoeting in Moskou tussen Kasparov en Campomanes, en die mondde uit (a) eerst in een ontmoeting tussen Kasparov en Karpov die inderdaad toch overeenstemming bereikten over de revanchematch op een later tijdstip (b) in een ontmoeting tussen Campomanes, Kasparov. Karpov en Sevastjanov, de voorzitter van de Russische schaakbond. Met een formidabel compromis, de revanchematch zou er komen, uiteindelijk op 28 juli 1986 in Londen voor de eerste 12 partijen. Kasparov bleef wel een beetje napruttelen, hij bleef verklaren er alles aan te zullen doen om Compomanes ten val te brengen (wordt vervolgd)!

 

Na … Lc6  Na Kh1
141.1karpov 141.2 kasparov

Anatoli Karpov – Gary Kasparov 1-0. WK KK3, Londen, 5e partij, 6-8-86. Karpov gaat de vrijpion op a2 winnen met beslissend voordeel: Tc3 Ta5; Tc2 Tba8; Pc1! En 1-0.

 Gary Kasparov – Anatoli Karpov 1-0. WK KK3, Londen, 8e partij, 15-8-86. Kasparov bouwt geleidelijk aan een kansrijke stelling op, en lang nadenken over zijn tegenzetten helpt Karpov niet meer, hij verliest na tijdsoverschrijding in een toch verloren stelling: Kh8 of?; Pd4! Txd4; Dxe5! En 1-0.

 

 
Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.), op donderdagavond bij SV Botwinnik, 2B-Home en op dinsdagmiddag bij de Ouderenschaakdamclub Palet Welzijn, Nathaliegang 79.


Bram Doeves

Bekijk hier alle schaakcolumns: www.zoetermeeractief.nl/sport/schaakrubriek

-advertenties-

-goede doel-