Schaken is een spel van alle tijden en voor alle leeftijden. Uit de rijke schaakgeschiedenis komen veel prachtige partijen schaak, leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze week:
Het NK schaken in 1977 met Victor Kortsjnoi
In 1976 week Kortsjnoi uit naar het Westen, naar een onderduikadres in Westzaan. Hij ontving de B-status. Dat gaf hem iets meer bewegingsvrijheid, maar politiek asiel was het niet. Vandaar dat Kortsjnoi uiteindelijk uitweek naar Zwitserland. Maar in 1977 mocht hij nog deelnemen aan het NK schaken in Leeuwarden en dat heeft men geweten. Kortsjnoj finishte als eerste met 12 uit 13! Met een straatlengte voorsprong op Donner (8,5), Timman (8,5) en Ree (8). Siep Postma beschreef deze in-drukwekkende prestatie in het Bondsblad Schakend Nederland (SN) met louter superlatieven: gewel-dige inzet, ontoombare vechtersmentaliteit, begenadigd eindspelvirtuoos. Hans Böhm nam ook deel aan het toernooi en was ook redacteur van SN. Siep Postma "beschuldigde" hem van Böhmhazerij, omdat hij te vaak beneden zijn "meesterlijke" niveau speelde, maar hij won wel van Timman, en hij dwarsboomde daarmee ook nog eens de toernooispanning. Böhm had in SN een andere kijk op Kortsjnoi, volgens hem had Kortsjnoi zijn hoofd al bij de kandidatenmatch tegen Polugajevski en stond hij daarom bijna voortdurend met zijn rug tegen de muur, maar iedereen wist het: al stond K slecht, rot, huizenhoog verloren...remise sloeg hij af! En dat was een prachtig staaltje vechtlust die in dit toernooi zijn slechte spel compenseerde. En altijd interessant is het commentaar van Jan Hein Donner in Schaakbulletin (SB) dat Kortsjnoi een soort schaak speelde dat provocerend tot het uiterste zocht om de remise te vermijden. Kortsjnoi nam rustig de mindere stelling, maar wist precies hoe ver hij daarbij kon gaan en had de tegenstander zich eenmaal vergaloppeerd, dan maakte hij de partij genadeloos af. Vermoedelijk heeft hij dan ook nog de meeste zetten van alle deelnemers gedaan, als een ware explosie van energie. Nou, dat is toch wel een ander beeld dan Böhm schetste. Overigens vermorzelde Kortsjnoi daarna Polugajevski met 8,5 – 4,5. "Polu" was ook het slachtoffer van de vijandige sfeer tijdens de kandidatenmatch, want hij mocht "van hogerhand" zijn "oude vriend" Kortsjnoi niet eens een hand geven... En vervolgens werd Kortsjnoi zelf ook steeds meer een enorme sfeerbederver en verspeelde hij veel van zijn aanvankelijk stevig opgebouwde krediet. Wordt vervolgd.
Na Df4+ | Na Ke6 |
Hans Ree – Paul Boersma 1-0. NK Leeuwarden 1977. Paul Boersma, de enige Friese deelnemer in Leeuwarden, kwam op het idee om in de laatste ronde voor het eerst van zijn leven Koningsindisch te gaan spelen. Dat pakte tegen Ree helemaal verkeerd uit, hij kreeg geen schijn van kans: Kb1 Pe5; Tdf1 Dh2; Dh6 en 1-0.
Jan Timman – Jan Hein Donner 0-1. NK Leeuwarden 1977. Na Lxc3 Lxc3 is het ongetwijfeld remise, maar Timman doet het anders: Lxe4 Pxa2; Kd3 a3!; Kc4 Pb4!! En 0-1 want damepromotie is niet meer te vermijden.
Door: Bram Doeves, SV Botwinnik,
Bekijk hier alle schaakcolumns: www.zoetermeeractief.nl/sport/schaakrubriek