Schaken is een spel van alle tijden en voor alle leeftijden. Uit de rijke schaakgeschiedenis komen veel prachtige partijen schaak, leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze week over:
Euwe als wereldkampioen (1)
Euwe was alleen in 1936 een vol jaar wereldkampioen. Gedurende de match in 1935 raakten alle schaakboeken en schaakspellen overal uitverkocht en na de match meldden zich ruim 30.000 deelnemers aan voor de lessen van Euwe op de radio. Ook na de match maakte hij in 1936 als WK goede propaganda door middel van allerlei schaakoptredens overal. Hij kwam tweemaal in de Leidse regio. Op 18-2-36 was Euwe in Bodegraven voor een simultaan tegen 30 schakers (+26=3-1). Één van de remises was tegen de bekende Leidse schaker G. Bosscha. En in Leiden deed Euwe In Den Vergulden Turk mee aan een tweedaags toernooi van LSG. Euwe won de Eregroep met 2,5 uit 3, voor mr. P. Rassers (Amsterdam) met 2/3. Een minpuntje was de schaakrubriek van het LD van Feenstra-Kuiper waarin merkwaardigerwijs helemaal geen aandacht was voor dit historische schaakgebeuren en de nasleep ervan. In de schaakrubrieken van de LC en NLC werd wel degelijk ingehaakt op de fantastische prestatie van Euwe en op de actualiteit van bijvoorbeeld de verbeteringen uit de match Aljechin-Euwe voor een aantal schaakstellingen. Het eerste grote toernooi waaraan Euwe in 1936 meedoet is Zandvoort, met een zeer sterk internationaal gezelschap schakers. In de voorbeschouwingen wordt allereerst vastgesteld dat de belangstelling voor schaken in Nederland met sprongen omhoog is gegaan. Verder denkt journalist Slavekoorde dat Euwe het toernooi zal winnen, met Rueben Fine als de gevaarlijkste runner-up. Dat is niet slecht getaxeerd, maar Euwe eindigt als tweede met 7,5/11. Hij ziet de winst tegen Fine in tijdnood vervliegen en hij verliest van Bogoljubov door een blunder. Zijn openingen zijn heel sterk, maar hij faalt meermalen in de afwerking, wat als gebrek aan goede voorbereiding wordt beschouwd, want zijn werk als leraar neemt hem ook flink in beslag. Rueben Fine maakt heel weinig fouten en wint het toernooi met 8,5/11!
Na Te4 | Na Tg3+; Kc2 |
|
Paul Keres – Max Euwe 0-1. Zandvoort 1936. De loper op c5 speelt een cruciale rol mede waardoor de dame terug moest naar f1. In mei 1936 had Max Euwe in de NRC Paul Keres “het nieuwe schaakwonder” genoemd omdat hij toen op 19-jarige leeftijd ongeslagen de eerste plaats deelde met Aljechin in Bad Neuheim, mede door grondige eindspelkennis. Euwe maakte van zijn Keres-kennis goed gebruik en dat mondde uit in “een partij een wereldkampioen waardig”. Hier volgt de formidabele eindcombinatie: Tf5!; Tae1 Th5!; h3 Tg5!; Pd6 Dxh3!; Lxf4 Pxf4; Txf4 Dg3!; Te4 Th5!! En 0-1. Paul Keres werd derde met 6,5/11.
Rueben Fine – Max Euwe ½-½. Zandvoort 1936. Helaas wist Euwe nu zijn voordeel niet te bewaren (Fritz raadt Tb4/Kb3/b5 aan) want Euwe zet voort met Tf2+; Kb1 Le7; Le1! En zo gaat het voordeel van Euwe in rook op.
Door: Bram Doeves (
Bekijk hier alle schaakcolumns: www.zoetermeeractief.nl/sport/schaakrubriek