schaakstukken

Schaken is een spel van alle tijden en voor alle leeftijden. Uit de rijke schaakgeschiedenis komen veel prachtige partijen schaak, leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze week over: De schaakrubrieken in de drie Leidse kranten in de jaren 30 (1).

Vanaf 1936 schaakrubriek in de LC
Op 31-12-1935 meldt de Leidse Courant voor onze schakers met vreugde, nu er zo’n toenemend animo voor de schaaksport is na de grote match Euwe-Aljechin, dat W.H.v.d.Nat bereid gevonden is om een schaakrubriek te gaan verzorgen vanaf 4-1-1936.
W.H.v.d.Nat was in 1935 lid van LSG en speelde met LSG1 in de competitie van de Haagse Schaakbond, maar hij was ook lid van Philidor waar hij ook in het eerste speelde dat uitkwam in de competitie van de Leidse Schaakbond. Verder was hij bestuurder van de Haagse Schaakbond en ook van LSG. En hij was ook actief als simultaangever en bleek in jaarvergaderingen goed op de hoogte van wat er in de schaakwereld zoal gebeurde. W.H.v.d.Nat stond met zijn rubriek Het Schaakspel gewoon tussen het schaaknieuws en had dankzij een goede combinatie van partijbespreking en puzzelopgaven een rubriek met een grote propagandistische waarde voor het schaken. De partijbesprekingen hadden betrekking op partijen van de betere spelers van de Leidse regio, zoals ook W.H.v.d.Nat zelf, maar ook op partijen uit de internationale schaakevenementen. Eind 1939 bestond deze rubriek nog steeds en in sommige rubrieken stonden wel meer dan 30 namen van lezers met oplossingen of opmerkingen. In 1937 werd W.H.v.d. Nat voor de eerste keer kampioen van Leiden en Omstreken na in een prima toernooi 6,5 uit 7 te hebben gescoord. Van der Nat heeft ook iets gemeld over het Göttinger handschrift waarin schaakspellen volgens de oudste Arabische regels zijn beschreven. De dame en de loper bewogen zich daarbij enigszins kreupel over het bord. Omstreeks 1475 zou het moderne schaakspel zijn ontstaan met veel beweeglijker dames en lopers en is een spel ontstaan dat veel onstuimiger is dan zijn Arabische voorouder.

 

Na Pc5 of? Na ... Dc1

 86.1 Aljechin Fine

86.2 Keres Fine 

 

 Dr. Alexander Aljechin – Rueben Fine 1-0. Hastings 1937, in rubriek Van der Nat in de LC januari 1937. Van der Nat geeft een interessante nabeschouwing over Hastings. Na enkele zwakkere optredens in 1936, schitterde Aljechin in Hastings opnieuw als vanouds. Hij rookt en drinkt niet meer. De stellig toch niet zwakke tegenstanders hadden ditmaal geen kans. Aljechin won ook van Fine en eindigde met 8/9 voor Fine met 7,5/9 en Eliskases met 5,5/9. De sterke Fine maakte eigenlijk geen fouten, aldus Van der Nat, hooguit verzuimde hij een enkele keer de sterkste zet. Ook Euwe schreef elders “in vertwijfeling” te zijn gebracht door deze partij. Lc4! Dd7; Da2! Pxe4 of?; Txf7! Dxf7; Lxf7! Txf7; De6!! En 1-0 vanwege onweerlegbare dreigingen!


Paul Keres – Rueben Fine 1-0. Ostende 1937, in rubriek Van der Nat in de LC april 1937. In Ostende geen grootmeesterremises. Winnaar Keres 6/9, 2x verlies; Fine 6/9, 3x verlies, en een heel goede plaats voor Salo Landau, met 5/9, 2x verlies. Van der Nat spreekt zijn bewondering uit voor dit felle vechtschaak van de toen nog jonge meesters, want ook al in die tijd was op safe spelen met remise tussen geduchte concurrenten heel gebruikelijk geworden. Paul Keres krijgt hier de kans op succes, maar aan de andere kant dreigt ook mat van Fine: Dxh7+ Kf8; Te3 d4 (?); Dh8+ Ke7; Dxg7 Tf8; Df6+ Ke8; e6! En 1-0 vanwege onweerlegbare dreigingen!

 

Bram DoevesDoor: Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., SV Botwinnik op donderdagavond bij SV Botwinnik, 2B-Home)

Bekijk hier alle schaakcolumns: www.zoetermeeractief.nl/sport/schaakrubriek

-advertenties-

-goede doel-