schaakstukken

Schaken is een spel van alle tijden en voor alle leeftijden. Uit de rijke schaakgeschiedenis komen veel prachtige partijen schaak, leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze week over: De schaakrubrieken in de drie Leidse kranten in de jaren 30 (2)

De schaakrubrieken in het LD in de jaren 30

De rubriek van dr. Feenstra Kuiper liep door vanuit de jaren 20 en bleef altijd van dezelfde opzet, maar met geen waarderend woord over de match Euwe-Aljechin, toch een wereldgebeuren. Misschien was er een onenigheid met de eindredactie, dat Salo Landau ook in het LD (zoals in meerdere kranten) de verslaggeving deed over de match. Al snel gedurende de match waren er geen rubrieken meer van Feenstra Kuiper, die vervolgens na de match weer op dezelfde voet verder ging en vaak slechts één of twee oplossingen ontving van een lezer omtrent zijn schaakpuzzels. De waardering voor deze rubriek werd vermoedelijk steeds minder, maar tot ver in 1936 bleef de rubriek voortgezet tot er een abrupt einde aan kwam, zonder ook maar enig bedankje aan Feenstra Kuiper voor zijn toch lang bewezen diensten. Pas op 3 april 1937 vervolgde het LD met een rubriek met de naam “voor schakers” door een anonieme “schaakredacteur” (vermoedelijk de alom tegenwoordige G. Bosscha). Aanvankelijk een heel populaire puzzelrubriek met soms wel 20 reacties, maar ook deze rubriek ging als een nachtkaars uit en verdween medio 1939. Uit propagandistisch oogpunt waren deze rubrieken derhalve minder geslaagd dan de populaire rubrieken van Van der Nat in de LC en Caron in de NLC.

 

Na Tc8 Na Kd3! Nu Lxb2?

 87.1 Flohr Fine

87.2 Aljechin Stoltz

 

Salo Flohr – Rueben Fine 0-1. Hastings 1936. In de rubriek in het LD van maart 1936 van dr. Feenstra Kuiper. Vermoedelijk de moeilijkste positie in alle rubrieken tot dusverre. Flohr maakt hier een fout in gewonnen stelling, wat hem nooit overkomt, aldus Feenstra Kuiper.

1. De partij zoals hij verder ging: Pd8? Dc7!; Tg4 Dxd8; Teg5 Dd1+!; Kf2 Pxg4+!; Tg4 g6 en even later 0-1.

2. Verbetering Fritz voor Flohr na Dc7: Pc6 Dxc6; Td8+ Txd8; Lxf7+ Kxf7; Dxc6 Tac8; De6+ Kg6; Df5+ Kf7, ½-½.

3. Tg5 ipv Pd8 zou tot winst voeren, aldus FK, maar weer ziet Fritz miraculeuze verdedigingszetten, ½-½.

4. Fritz meent ook een vermoedelijk winnende zet te zien: Pxg7 ipv Pd8. Wat ondertussen wel duidelijk is dat is dat programma’s als Fritz tegenwoordig niet meer gemist kunnen worden bij het beoordelen van dit soort supercomplexe standen.

Aljechin – Stoltz 1-0. In de rubriek in het LD van mei 1936 van dr. Feenstra Kuiper. Tartakower in de Telegraaf en Euwe in het matchboek wijzen beiden op deze partij, omdat in de Slavische verdediging op de zesde zet in het WK Euwe een betere zet speelde dan Stoltz in deze latere partij. Euwe speelde remise. Heel zijdelings dus toch nog iets van een terugblik op het WK.  

Ook als Stoltz in de stand van de dia de betere zet Lc5 had gedaan, had Aljechin al veel beter gestaan, maar nu is er met Lxb2 helemaal geen houden meer aan: Lxb2; Tax7 Tc5; Txf7+ Kh6; Txh7+ Kg5; Taf7 en 1-0 want zwart is machteloos tegen f4#.

 

 

Bram DoevesDoor: Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., SV Botwinnik op donderdagavond bij SV Botwinnik, 2B-Home)

Bekijk hier alle schaakcolumns: www.zoetermeeractief.nl/sport/schaakrubriek

-advertenties-

-goede doel-