schaakstukken

Schaken is een spel van alle tijden en voor alle leeftijden. Uit de rijke schaakgeschiedenis komen veel prachtige partijen schaak, leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze week over: 

Schaken in de jaren 50 met HW van der Nat, rubriekschrijver LC

De schaakrubriek van H.W. vd Nat in de Leidsche Courant (LC) begon al in de jaren 30 en liep na een oorlogsstop van mei 1941 tot september 1949 gewoon weer verder onder de naam Het Schaakspel, meestal ogenschijnlijk anoniem, maar af en toe werden prijsjes voor goede oplossingen weggegeven, en dan was Van der Nat uitdrukkelijk in beeld.

H.W. vd Nat was heel bekend in de schaakwereld van Leiden: hij was schaker bij LSG, langdurig bestuurder van de LSB en schaakkampioen van Leiden en Omstreken in 1937 met 6,5 uit 7, had grote kennis van de toenmalige schaakliteratuur en hij kon ook blindschaken net als trouwens sommige andere schakers van LSG. Om een treinreis voor een uitwedstrijd te veraangenamen, herinnert vd Nat in een rubriek van 1949 aan een blindpartij die hij al in 1926 in de stoomtrein Leiden-Rotterdam tegen een teamgenoot speelde, de partij werd onderbroken door de teamwedstrijd in Rotterdam, en weer voortgezet op de terugreis en toen de trein over de Vinkbrug vlakbij Leiden ratelde, gaf zijn tegenstander op. Van der Nat behandelde in zijn schaakrubriek in de LC op interessante wijze schaakpartijen van grootmeesters en van schakers uit Leiden en Omstreken en gaf ook 1 of 2 puzzels ter oplossing. Niet altijd was inzending van de oplossing de bedoeling maar vooral rond de feestdagen waren er ladderwedstrijden en mede daardoor was er ook wel correspondentie met lezers. Pas in april 1959 kwam W.H. vd Nat terug op het schaakkampioenschap van de VS van 1958 dat heel overtuigend gewonnen was door Bobby Fischer als 14-jarig wonderkind. Bobby had toen ook gewonnen van de nr 2, oud-wonderkind Sam Reshewsky, waarbij de feitelijke beslissing al viel op de 10e zet toen Fischer de dame won tegen twee lichte stukken. Intussen wist W.H. vd Nat dat deze stelling al vóór Fischer tweemaal gespeeld was en dat zwart na de inslag in alle varianten verloren staat. Wellicht kende Fischer de analyses, maar Reshewsky in ieder geval niet. In het Schaakspel van 29-1-1952 vertelt vd Nat een interessant verhaal over oud-wereldkampioen Raoul Capablanca (wereldkampioen van 1921-1927). Capablanca deed voor het eerst mee in Europa in San Sebastian in 1911. Hij won toen niet alleen het toernooi, maar ook de schoonheidsprijs voor een partij uit de eerste ronde tegen Bernstein. Helaas werd de rubriek vanaf 1-9-1959 van wekelijks omgezet naar veertiendaags.

 

Na Pe8  Na Lxe8

 103.1 Fischer

 103.2 Capablanca

 

 

Bobby Fischer – Samuel Reshewsky 1-0. Kampioenschap VS New York 1958. En na 9 zetten wordt Reshewsky onaangenaam verrast door Lxf7+ ... Pe6, en dan gaat de dame verloren of het wordt mat.
Raul Capablanca - Ossip Bernstein 1-0. San Sebastian 1911 met als eindstand: Raul Capablanca 9,5 uit 14, Akiba Rubinstein en Milan Vidmar 9. De zwarte stukken staan niet prettig en Capablanca trekt het matnet steeds verder aan: Dc3! f6; Pxf6+ Kg6; Ph5 Tg8; f5+ Kg5; De3+ en 1-0.

 

Bram DoevesDoor: Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.), SV Botwinnik op donderdagavond bij SV Botwinnik, 2B-Home en op dinsdagmiddag bij de ouderenschaak/damclub Palet Welzijn, Nathaliegang 79.

Bekijk hier alle schaakcolumns: www.zoetermeeractief.nl/sport/schaakrubriek

-advertenties-

-goede doel-