Schaken is een spel van alle tijden en voor alle leeftijden. Uit de rijke schaakgeschiedenis komen veel prachtige partijen schaak, leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze week over:
Terugblik op Lasker bij WH vd Nat in 1957
In 1957 onttroonde Wassily Smyslov in een match de wereldkampioen Botwinnik. Smyslov deed dat in een andere stijl, hij speelde verfijnd positioneel net als Capablanca, terwijl Botwinnik enigszins aan Aljechin deed denken die veel partijen besliste met combinaties. Volgens Van der Nat is de beginnende schaker zonder meer een combinatiespeler. Naarmate de tijd verstrijkt gaat het positiespel meer prevaleren. W.H. vd Nat gaat vervolgens eens voor Lasker bezien hoe die zich ontwikkeld heeft. Lasker werd in 1894 Wereldkampioen door Steinitz overtuigend te verslaan. In 1899 won Lasker het grote toernooi van Londen met 4,5 pt voorsprong! De grote tegenstander van Lasker in die tijd was de Duitse medicus Siegbert Tarrasch. In toernooien vaak de sterkste schaker naast Lasker. Een treffen was welhaast onvermijdelijk. In 1892 begonnen daarom de onderhandelingen en eindelijk in 1908 waren de heren eruit. Intussen was de publieke belangstelling tot overweldigende proporties toegenomen. In 1908 begon de match in Düsseldorf, en die werd na 4 partijen voortgezet in München. Het werd een glanzende zege voor WK Lasker en een geweldige propaganda voor het schaken. Lasker won met 8-3 en 5 remises. Mede uit oogpunt van stijl is de vierde partij bijzonder, want al op de 15e zet stond er opeens een toren van Lasker midden op het bord, en dat was nog heel ongebruikelijk in die tijd. In Petersburg 1914 kwam Lasker voor het eerst Capablanca tegen. Na een remise won Lasker hun tweede partij.
Na Txd6 | Na Pd5 |
|
Siegbert Tarrasch – Emanuel Lasker 0-1. 1908 4e partij om het WK. Tarrasch dacht nu de toren terug te kunnen winnen met de pionvork e5! Maar Lasker ging combineren: Txf4!; gxf4 Dg6+; Kh1 Db1+; Kg2 Td2+; Te2 Dxa2 (effent ook nog de weg voor de pionnen); Txd2 Dxd2+; Kg3 a3!! En na nog 8 zetten 0-1.
Emanuel Lasker – Raul Capablanca 1-0. Petersburg 1914. Eindstand finale: Emanuel Lasker 7 uit 8; Raul Capablanca (5) en Alexander Aljechin (4). Lasker gaat nu verder met P6c5! En Lc8 of? ziet er weinig overtuigend uit; Pxd7 Lxd7; Th7 Tf8; Ta1 en even later 1-0.
Door: Bram Doeves (
Bekijk hier alle schaakcolumns: www.zoetermeeractief.nl/sport/schaakrubriek