schaakstukken

Schaken is een spel van alle tijden en voor alle leeftijden. Uit de rijke schaakgeschiedenis komen veel prachtige partijen schaak, leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze week over: 

De schaakrubriek van H.J.J. Slavekoorde in de NLC in de jaren 60

Slavekoorde vulde zijn korte rubrieken gedurende 10 jaar volgens hetzelfde traditionele recept in. Hij legde steeds drie of vier schaakstellingen aan zijn lezers voor, die daarop konden puzzelen en daarover konden corresponderen, maar er was geen ladderwedstrijd aan verbonden. De oplossingen kwamen in de volgende rubriek met tegelijk weer nieuwe opgaven en een korte toelichting. Ruimte voor ook nog een partijbespreking was er sinds de jaren vijftig niet meer. In december 1969 ging hij in op de term NN, op de “onbekende”. NN: Nomen nescio: ik ken de naam niet. Slavekoorde noemt drie gevallen waarin in die tijd vaak gebruik werd gemaakt van de term NN.
- Het kwam nogal eens voor bij simultaans. Dan de naam noemen van een onbekende speler zou toch niemand iets zeggen.
- Het kwam ook voor dat juist schakers van een zekere reputatie werden aangeduid met NN om ze als verliezer de schande te besparen dat ze het briljante slot van een partij niet hadden gezien.
- En verder kwam NN voor bij een stelling, zoals het “had kunnen gaan” waarin de schaakmeester een briljante actie zou hebben gedaan, maar helaas had zijn tegenstander het niet zover laten komen.
De volgende twee standen komen uit simultaans van Fischer en Gligoric die allebei voor de bijl gaan tegen hun zwakkere tegenstanders. De tegenstander van Fischer wordt met NN aangeduid, maar nu had Slavekoorde toch wel eens willen weten wie dit opmerkelijke wapenfeit verrichte. De tegenstander van Gligoric wordt wel met naam genoemd, het is de pas 18-jarige Christa Holze. Dat suggereert een – wellicht talentvol - schoolmeisje, maar Christa deed al als 17-jarige mee aan het Duitse vrouwenkampioenschap met een score van meer dan 50% en in 1973 en in 1980 werd Christa tweede van het Duitse vrouwenkampioenschap.

 

Na d3?  Na b5!

 111.1 Fischer NN

 111.2 Gligoric

 

Fischer - NN 0-1. Simultaan 1969. NN deed toen Lxh2+; Kxh2 Pf4!! En 0-1, want Dxb7 faalt op Dh4+; Kg1 en Pe2#; en Dxf4 faalt op Dxg2# en Lxf4 faalt op Dh4+ Kg1 en Lxe4!!

Gligoric – Christa Holze 0-1. Simultaan 1969. Christa Holze doet vanaf hier steeds mooie aanvallende zetten, maar Gligoric (mogelijk onder de indruk van het charmante voorkomen van Christa) doet steeds zetten die volgens Fritz niet de beste zijn: Dc2 Pb4; Dc1 bxc4; dxc4 Da6; a3 Lf5+; Ka1 en Dxa3#!

 

Bram DoevesDoor: Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.), SV Botwinnik op donderdagavond bij SV Botwinnik, 2B-Home en op dinsdagmiddag bij de ouderenschaak/damclub Palet Welzijn, Nathaliegang 79.

Bekijk hier alle schaakcolumns: www.zoetermeeractief.nl/sport/schaakrubriek

-advertenties-

-goede doel-