Schaken is een spel van alle tijden en voor alle leeftijden. Uit de rijke schaakgeschiedenis komen veel prachtige partijen schaak, leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze week over:
De schaakvereniging en het weekend-schaaktoernooi Daniel Noteboom
In de Leidse Courant van 11-2-1976 stond een interessant stuk over de schaakvereniging Daniel Noteboom uit Noordwijk. Er was een uitgebreid feestprogramma en een jubileumboek. Uiteraard ging het boek ook over de Noordwijker Daniel Noteboom zelf, die slechts kort aan het schaakfirmament schitterde, mede als lid van LSG, en die al op 21-jarige leeftijd in Londen overleed aan een acute longontsteking, kort nadat hij nog had meegedaan aan het roemruchte toernooi van Hastings. Daniel was de zoon van een bekende kunstschilder uit de badplaats. De oprichting van deze schaakclub in 1936 had natuurlijk te maken met de algehele opbloei van het schaken in Nederland door de successen van dr. Max Euwe in de jaren 30, uitmondend in de wereldtitel in 1937. Een hoogtepunt was de organisatie van het sterk bezette internationale schaaktoernooi in 1938 in het Rembrandt Hotel in Noordwijk met spelers als Max Euwe, Keres, Landau, Tartakower. En kort daarna in 1939-40 behaalde “Daniel Noteboom” het kampioenschap van de eerste klasse van de LSB. In 1947 wist de Noordwijkse club zelfs de voorpagina’s van de wereldpers te halen, want er waren serieuze plannen om het WK schaken in het Noordwijkse Grandhotel Huis ter Duin te organiseren, waarvoor al f 40.000 bijeengebracht was, ter meerdere glorie van het schaken en natuurlijk ook van Noordwijk als mondaine badplaats, maar helaas ging het WK 1948 naar Den Haag (en Moskou).
Omstreeks 1950 zette een schrikbarende daling in van het ledental en pas na 7 jaar ontstond weer een nieuwe opleving, waardoor de club in 1959 voor de tweede keer in haar bestaan beslag legde op het kampioenschap van de LSB. In het kader van “100 jaar Noordwijk badplaats” in 1966 organiseerde de club een monster simultaansessie, met Larsen, Donner, Bouwmeester, Withuis en Van den Berg tegen 110 schakers uit Noordwijk en omgeving. In 1976 telde de club 60 leden, inclusief jeugdleden. Het jeugdschaak dateert van 1972. Omdat er nadien nog meer jubilea gevierd zijn heb ik in de Leidse kranten naar informatie daarover gespeurd, en daarbij stuitte ik in het LD in 2002 op een geheel andere kant van “Daniel Noteboom”. In februari 2002 werd namelijk het 62e Daniel Noteboom toernooi gehouden. Het LSG organiseert elk jaar (dus ook in 2016) dit toernooi en Raoul van Ketel vertelde daarover toen het volgende. Het is het grootste en oudste weekendschaaktoernooi waaraan in 2002 zo´n 250 schakers deelnamen. Nadat de getalenteerde Daniel Noteboom al zo jong was overleden heeft Max Euwe geld ingezameld voor een herdenkingsboek dat hij inderdaad geschreven heeft. Verder vroeg Max Euwe aan het LSG om jaarlijks een herdenkingstoernooi te organiseren en er was nog geld over van het boek waarvan een zilveren wisselbeker is aangeschaft, met als eerste naam daarop die van Max Euwe die in 1936 het eerste DN-toernooi won. Intussen is de wisselbeker te kostbaar om hem mee te geven aan de winnaar, waarvan de naam echter in de beker wordt gegraveerd, en toen die helemaal vol namen was, is er een houten blok onder gezet voor de naamplaatjes van de winnaars nadien. Tot 1979 bestond het toernooi uit vierkampen en sinds 1979 speelt iedereen 6 partijen in een weekend, en dat is het carnavalsweekend, waardoor er ook altijd Duitse schakers op het toernooi afkomen want die hebben dan een paar dagen vrij. Kortom, Daniel Noteboom zelf is al jong overleden maar zijn naam leeft voort! Op dit moment (juli 2016) bestaat ook de club Daniel Noteboom nog steeds (al zijn de jubilea na 1976 vermoedelijk bescheidener gevierd) en er spelen nu nog 34 schakers in 2 groepen in de interne competitie volgens het Keizersysteem. De eerste flits komen uit het laatste Daniel Noteboomtoernooi 2016. LSG heeft een prachtige en zeer informatieve website gemaakt over dit bijzondere toernooi met 270 deelnemers in 2016!
Na Db7 | Nu Tf1? |
|
Thijs Roorda – Benjamin Bok 0-1. 76e Daniel Noteboomtoernooi 2016. Benjamin Bok won het laatste toernooi met 5 uit 6. Ook de nrs 2 en 3, Migchiel de Jong en Namig Guliyev, hadden 5 punten. Bok heeft hier een paard voor 3 pionnen. En die pionnen verdwijnen in no time van het bord: ... Txe7; e5 Lxe5; Lb5 Dxa2; Lxd7 Txd7; Dxd7 Dxb3 met doorslaggevend voordeel voor zwart en even later 0-1.
Miguoel Admiraal – Benjamin Bok 0-1. Tata Steel (groep B) 2016. Begin 2016 was Bok gedeeld vierde geworden in de B-groep van Tata Steel, onder meer met een mooie winst op Admiraal: Tf1 Pxf2; Txf2 Te1+; Pf1 Tf1+; Kf1 en Dd1#!
Bram Doeves (
Bekijk hier alle schaakcolumns: www.zoetermeeractief.nl/sport/schaakrubriek