Schaken is een spel van alle tijden en voor alle leeftijden. Uit de rijke schaakgeschiedenis komen veel prachtige partijen schaak, leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze week over:
Schaken in de jaren 70 in de Leidse regio
In het begin van de jaren 70 is er nog steeds veel aandacht in de Leidse kranten voor de vergaderingen van de LSB (de Leidse Schaakbond). En in 1972 is er ook nog uitgebreide informatie over de toestand van het aantal leden. Dat steeg tot 840 schakers, waaronder 80 jeugdleden en ter vergelijking werd daaraan nog toegevoegd dat het totale aantal KNSB-leden 18.600 bedroeg. De stijging was mede te danken aan het toetreden van SC Het Springende Paard te Aarlanderveen. Het aantal clubs bedroeg 22 en die deden met 56 teams mee aan de teamcompetitie van de LSB (1 eerste klasse, 2 tweede klassen en 3 derde klassen). De grootste LSB-club was het Leidse Philidor met 144 leden. In 1973 bleek dat de supermatch om het wereldkampioenschap tussen Bobby Fischer en Boris Spasski een enorm propagandistisch effect had op het aantal schakers, waardoor de LSB groeide van 840 tot 1000 leden. Niettemin daalde het aantal teams van 56 tot 50. Ook groeit het jeugdschaak (zie volgende rubriek), al leidt dat in 1974 in Aarlanderveen tot een interne twist en afscheiding van de jeugdafdeling tot een zelfstandige club, en dan heeft het Springende Paard 24 seniorleden en de afgescheiden Veenpionnen 38 jeugdleden. In het tweede deel van de jaren 70 treedt er echter op verschillende wijzen een kentering op in het enthousiasme voor schaken. Bij de LSB doen zich voortdurend bestuurswisselingen voor die best wel eens zouden kunnen worden samengevat met de term bestuurscrisis van ongekende orde. De functies van voorzitter, wedstrijdleider, jeugdleider en propagandist blijken opeens heel moeilijk vervulbaar. Op de jaarvergaderingen is er geen informatie meer over de toestand van het aantal leden, ook een veeg teken. Vlak voorafgaand aan het 50-jarig jubileum in 1978 schreef het LD: “zwarte wolken hangen er boven het LSB-bestuur waarbij het zeer de vraag is of men in dit jubileumjaar de bui nog kan ontlopen”. De traditionele massakampen ontaarden in een genante bende: veel schakers komen gewoon niet opdagen zonder zich af te melden. Het schaken bevindt zich zeker ten dele op een terugweg, en dan lijkt het vooral te gaan om het schaken van amateuristische insteek, de kwaliteit en de omvang van het Leidse topschaak neemt nog steeds toe. Een voorstel in de vergadering van de LSB in 1979 beschouwt het Bestuur als een motie van wantrouwen: het Bestuur stapt in zijn geheel op. In de Leidse kranten zijn er meer berichten dan ooit over schaken, maar het accent in de berichtgeving is verschoven van lokale naar bovenlokale berichtgeving en dat is een trend op alle gebieden van berichtgeving. Het rendement van de krant moet omhoog en er begint een concentratieproces. De Nieuwe Leidse Courant wordt in 1976 overgenomen door Trouw en staat dan samen met de Nieuwe Haagse Courant nog tot en met 1980 in de titelkop van Trouw en verdwijnt daarna helemaal uit beeld.
Na dxc5 | Na Td2! Ke8! |
|
Helmut Pfleger – Eugeni Vasiukov 1-0. Manilla 1974. Begin 1975 besteedde W.J. Muhring in de Leidse Courant aandacht aan Manilla 1974. Manilla werd op briljante wijze gewonnen door Vasiukov (10,5 uit 14) die onder meer Larsen, Portisch en Ljubojevic verpletterde. Als tweede eindigde Tigran Petrosian met 9,5 en derde werd Bent Larsen met 9. Leuke achtergrondinfo is dat in de Filippijnen het schaken na basketbal de meest populaire sport is, misschien wel mede omdat buitengewoon mooie Filippijnse meisjes bij schaakfestiviteiten de demonstratieborden bedienen. Maar tot ontstemming van de toeschouwers was ditmaal met deze goede gewoonte gebroken! Muhring toont de enige verliespartij van Vasiukov tegen dr. H. Pfleger, die op de 33e zet flink gaat combineren, mede omdat Vasiukov ditmaal niet scherp genoeg reageert: dxc5 Pxc5? (ipv het betere Dc4); Lxc5+ bxc5; Dxa6 Ta8; Td2! De8; De6+ Kf8; Dd5 c4; Dc5+ De7; Dxe7+ Kxe7; Td7+ Ke8; Txc7 en 1-0 (g7 staat nu ook heel zwak).
Ljobomir Ljobovic – Eugeni Vasiukov 0-1. Manilla 1974. Na een prachtige pionnenaanval komt Vasiukov een winnend stuk voor: Tf4 e5!; Th4 e4!; Pc2 c4!; Kg1 Tg3; Th5 Kd8; Txh6 e3!; Pxe3 Txe3 en even later 0-1.
Bram Doeves (
Bekijk hier alle schaakcolumns: www.zoetermeeractief.nl/sport/schaakrubriek