Zoetermeer heeft hoge ambities op het gebied van duurzaamheid. Het kansrijke concept van ‘Nul op de Meter’ (NOM) moet woningen zo goed isoleren dat de energiemeter uiteindelijk op nul uitkomt.
Gestart wordt met een subsidie om vijf particuliere eengezinswoningen te renoveren. Wethouder Paalvast (Duurzaam) is enthousiast over het concept. “Met de uitgespaarde energielasten wordt de investering in het verduurzamen van de woningen betaald. Een gerenoveerde woning is niet alleen goed voor het milieu maar ook mooier, comfortabeler en gezonder!”
Bij het concept van NOM-renovatie worden woningen binnen tien werkdagen voorzien van een nieuwe goed geïsoleerde gevel, nieuwe installaties en een dak met zonnepanelen. Bij de woningen komt de energiemeter aan het eind van het jaar op nul uit omdat minstens evenveel eigen energie wordt opgewekt als er verbruikt wordt voor verwarming, koeling, warm water en andere elektrische apparatuur.
Kostprijs
De kostprijs voor de eerste NOM-woningen is op dit moment hoger dan de streefkosten van €45.000,-. De verwachting is dat na een pilotfase deze kosten net als zonnepanelen steeds lager worden en dan zonder subsidie uitgevoerd kunnen worden. Met de subsidieregeling ‘Nul op de Meter 2015’ wil de gemeente deze kansrijke ontwikkeling stimuleren. Binnen het programma Duurzaam Zoetermeer is een bedrag van € 75.000,- gereserveerd om de onrendabele top te verkleinen. Deze subsidieregeling treedt op 1 maart 2015 in werking. De verwachting is dat de eerste renovatie dit voorjaar al gaat plaatsvinden.
Duurzaam Zoetermeer
Met Duurzaam Zoetermeer werkt de gemeente samen met lokale milieuorganisaties, het bedrijfsleven en inwoners aan een duurzame stad, met een realistische aanpak. Naast onder andere schone mobiliteit, biodiversiteit en het verminderen van geluidshinder is energiebesparing een belangrijk thema binnen het programma. Kijk voor meer informatie over het programma of over energie besparen op www.zoetermeer.nl/duurzaamzoetermeer.