taxateur

Taxateur Skitz Fijan licht proces van taxeren toe aan wethouder Robin Paalvast en een inwoonster van Zoetermeer

Vanaf 27 februari krijgen bewoners en bedrijven weer de gemeentelijke belastingaanslag in de bus. De hoogte van de aanslag wordt mede bepaald door de WOZ-waarde. Zoetermeerders kunnen van 2 tot en met 13 maart 2015 telefonisch in gesprek met de gemeentelijke taxateurs over de waardebepaling van hun woning (de WOZ-waarde). De taxateur beantwoordt hun vragen of komt als dat nodig is bij de mensen langs om de woning te bekijken. Met deze proef wil de gemeente bewoners meer inzicht bieden in de totstandkoming van hun waardebepaling en waar nodig fouten direct corrigeren.

Volgens wethouder Robin Paalvast (Belastingen) een uitstekend idee. “Direct contact met taxateurs hoort bij een dienstverlenende en toegankelijke gemeente. Een direct gesprek kan veel vragen of opmerkingen van bewoners wegnemen. Een nieuwe dakkapel of uitbouw zorgt bijvoorbeeld voor een andere waardebepaling, en soms klopt de waardebepaling niet met de actuele vierkante meters. Dan kan zoiets in het taxateursgesprek direct worden opgelost.”

Los van deze proef met direct contact blijft formeel bezwaar ook mogelijk. Na het taxateursgesprek kan een waardebepaling verlaagd worden, als dit de conclusie uit het gesprek is. Binnen tien werkdagen stuurt de gemeente na het taxateursgesprek de verlaagde waarde toe. Dit voorkomt dat Zoetermeerders hiervoor een formeel bezwaarschrift moeten indienen.

De gemeente Zoetermeer draait dit jaar proef met het taxateursgesprek. Mocht het storm lopen, is een direct gesprek niet altijd mogelijk. Bewoners worden dan binnen twee werkdagen teruggebeld.

-advertenties-

-goede doel-