boisotring2U heeft zich vast wel eens afgevraagd waarnaar een straatnaam vernoemd is of wat de betekenis is. In onze vaste rubriek straat in beeld, hebben wij dit voor u uitgezocht. Deze week de Van Boisotring in Palenstein.

 

boisotring3 boisotring

 

Van Boisot

louisvanboisotLodewijk van Boisot of Louis de Boisot, heer van Ruart en afkomstig van Zuid-Nederlandse adel, was een admiraal van de Zeeuwse geuzenvloot tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Lodewijk van Boisot was een Nederlands edelman en militair en medestander van Willem van Oranje. Hij werd rond 1530 in Brussel geboren en stierf op 27 mei 1576 bij Zierikzee.

Na de Beeldenstorm in 1567 vluchtte van Boisot voor de speciale inquisitie die was opgezet om de Beeldenstormers te bestraffen. Van Boisot had niet zelf meegedaan aan de opstand, maar vluchtte en werd bij verstek veroordeeld tot verbanning en verbeurdverklaring van zijn goederen.

In 1568 bezocht hij Willem van Oranje op Slot Dillenburg, hij voegde zich bij het leger van Willem van Oranje tijdens de tweede veldtocht. In augustus datzelfde jaar werd hij door Willem van Oranje naar Frankrijk gestuurd om contact te leggen met de Hugenoten. Boisot had echter het ongeluk dat precies toen hij in Frankrijk aankwam daar de Bartholomeusnacht plaatsvond, het begin van een bloedige repressie van de calvinisten. Pas in het voorjaar van 1573 wist hij naar Engeland te ontvluchten; van daaruit begon hij te opereren als watergeus. Op 15 augustus 1573 benoemde Willem hem tot luitenant-admiraal van Zeeland en op 4 maart 1574 tot luitenant-admiraal van Holland en Zeeland samen.

Als hoofd van de geuzenvloot leidde hij de overwinningen die voerden tot de overgave van Middelburg aan de prins: bij Rammekens (15 augustus 1573), bij Reimerswaal (november 1573) en bij het Lodijksche gat (januari 1574), waarbij hij een oog verloor.

Boisot speelde een grote rol bij het ontzet van Leiden, dat al lange tijd door de Spanjaarden belegerd werd. De Geuzenvloot wachtte bij Zoetermeer tot het water hoog genoeg gestegen zou zijn om door te varen naar Leiden. Begin oktober 1574 waren de weergoden de Watergeuzen gunstig gezind: een storm joeg het water op zodat de Geuzen konden doorvaren naar Leiden. In de vroege ochtend van 3 oktober voer admiraal Van Boisot met enkele schepen via de Lammenschans Leiden binnen, dat geheel verlaten bleek te zijn door de Spanjaarden. De Geuzen deelden meegebrachte haring en wittebrood uit aan de hongerende Leidenaren.

Twee latere acties van de admiraal liepen helaas op een mislukking uit. Een aanslag op Antwerpen mislukte doordat er geen hulp van binnenuit kwam. Ook de poging op 27 mei 1576 om Zierikzee te ontzetten faalde, vooral vanwege verraad. Van Boisots schip raakte bij de zeedijk van Borrendamme aan de grond en werd vernield. De admiraal en zijn bemanning kwamen om.

 Monument Leidens ontzet 1924
 In Leiden staat dit Monument Leidens Ontzet met beeltenissen van Willem van Oranje, Louis Boisot, Jan van der Does en Jan van Hout

 

Verder lezen/bronnen:

Wikipedia

 www.dutchrevolt.leiden

Zie voor een overzicht van alle straten: Straat in beeld
Lees voor de bijzondere architectuur van deze straat dit artikel van het Architectuurpunt: Gebouw-van-de-maand-van-boisotring

 

Tekst: Kelly Need 

-advertenties-

-goede doel-