U heeft zich vast wel eens afgevraagd waarnaar een straatnaam vernoemd is. In onze vaste rubriek 'straat in beeld', hebben wij dit voor u uitgezocht.
Deze week: Louis Pasteurlaan in Rokkeveen.
Wie was Louis Pasteur?
Gepasteuriseerde melk drinken we dankzij Louis Pasteur. Deze Franse scheikundige en bioloog ontdekte een manier om door middel van korte verhitting schadelijke bacteriën uit te schakelen. Zijn methode leerde hij toentertijd aan de Franse wijn- en bierindustrie die daardoor gered werd. Deze methode wordt niet alleen toegepast bij het maken van melk, maar ook voor halvarine, wijn, bier, sake, fruitsap, cider, honing, eieren, sportdrank, water, tomatensap en appelmoes.
Louis Pasteur werd geboren in Frankrijk, op 27 december 1822, hij had een bijzonder talent voor portrettekenen, maar interesseerde zich in eerste instantie niet zo voor school. Pas bij zijn studie scheikunde en biologie kwam de interesse voor de wetenschap.
Micro-organismen
De pasteurisatie-methode kwam voort uit Pasteurs onderzoek naar micro-organismen. Hij ontdekte dat de oorzaak van vele ziektes bij schimmels en bacteriën lag. Bovendien ontdekte hij dat deze schimmels en bacteriën in de lucht zaten en niet spontaan ontstonden op rottende stoffen (wat tot dan toe aangenomen werd).
Zijn echte meesterwerk was zijn vaccin tegen hondsdolheid, waar Pasteur jarenlang hard aan werkte. Na vier jaar onderzoek durfde hij een ten dode opgeschreven jongen in te enten. Dit was succesvol en zijn vaccin redde daarna ontelbare mensen.
Hij is in 1895 in Parijs begraven als nationale held.
Meer informatie
Lees op Quest meer over zijn experimenten
Foto: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Louis_Pasteur_portrait_mid_career.jpg
Door: Lucia van den Brink
Zie voor een overzicht van alle straten: Straat in beeld



