Le corbusierlijn 3U heeft zich vast wel eens afgevraagd waarnaar een straatnaam vernoemd is of wat de betekenis is. In onze vaste rubriek 'straat in beeld', hebben wij dit voor u uitgezocht. Deze week: Le Corbusierlijn in Noordhove.

De Le Corbusierlijn is een straat in Noordhove, wijk 28. Deze korte straat is een zijstraat van de Bottalijn. Dit deel van Noordhove bestaat uit straten die vernoemd zijn naar internationale architecten.

Le corbusierlijn 1 Le Corbusierlijn 4

 

Betekenis van de straatnaam

Le Corbusier, geboren als Charles-Édouard Jeanneret-Gris, was een Zwitsers-Frans architect en stedenbouwkundige. Hij had veel invloed en betekenis binnen zijn werkveld en werd ook wel de ‘architect van de 20e eeuw’ genoemd. Zijn werk werd door velen geprezen, maar hij kreeg ook veel kritiek. Critici vinden hem verantwoordelijk voor de architectuur en de zielloosheid van de moderne stedenbouw. Lijnrecht daartegenover staan de meningen van sommige architecten en kunstkenners; zij vergelijken zijn genialiteit met die van Michelangelo of Picasso.

In totaal heeft Le Corbusier vijfenzeventig gebouwen in twaalf landen gebouwd, nam hij deel aan meer dan veertig stedenbouwkundige projecten, maakte hij ruim achtduizend tekeningen, vierhonderd schilderijen en veertig sculpturen, schreef hij meer dan veertig boeken en publiceerde honderden artikelen.

Rond 1917 vestigde hij zich in Parijs en nam de naam Le Corbusier aan, waar zowel de naam van zijn voorvader Lecorbésier als de naam van de schilder Le Fauconnier in doorklinkt.

 Alexander Coles via Pixabay Le Corbusier

 

Charles-Édouard Jeanneret-Gris Le Corbusier

Zwitserse bankbiljetten

De beeltenis van Charles- Édouard-Jeanneret-Gris Le Corbusier werd gebruikt om de Zwitserse bankbiljetten van 10 Zwitserse francs te illustreren.

CHF10 8 front

De jaren 20
In de constructies van Maison Cook in Parijs (1926) en de Villa Savoye in Poissy (1929) zette Le Corbusier deze huizen op vrijstaande kolommen; de begane grond werd, op een toegangsportaal en een garage na, vrijgehouden. De laatstgenoemde villa wordt ook de tempel van het machinetijdperk genoemd, vanwege de uitzonderlijke manier waarop de verkeersfunctie zichtbaar wordt gemaakt.

In totaal heeft Le Corbusier vijfenzeventig gebouwen in twaalf landen gebouwd, nam hij deel aan meer dan veertig stedenbouwkundige projecten, maakte hij ruim achtduizend tekeningen, vierhonderd schilderijen en veertig sculpturen, schreef hij meer dan veertig boeken en publiceerde honderden artikelen.

Walti Göhner via Pixabay Kapel Notre Dame

Louis Redon via Pixabay Le Corbusier Ahmedabad
 Kapel Notre Dame Ahmedabad

 

Nieuwe architectuur

In 1926 stelt hij 5 punten op van nieuwe architectuur:

  • Les pilotis: de kern van het gebouw staat op zuilen, vrij van de grond;
  • Le toit-jardin: balkons en dakterrassen vormen de verbinding tussen binnen en buiten;
  • Le plan libre: vrije indeling op elk niveau dankzij skeletbouw;
  • La façade libre: de gevels zijn niet dragend, maar vormen een soort gordijn;
  • La fenêtre en longeur: horizontale ramen, liefst over de hele breedte van de gevel.

In de jaren ‘30 nam hij de Franse nationaliteit aan en ging zich meer bezighouden met stadsontwerpen. Voor de Wereldtentoonstelling van 1937 in Parijs ontwierp hij het Les Temps Nouveaux-paviljoen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was hij stadsplanner voor het Vichy-regime, het autoritaire bewind van de Maarschalk van Frankrijk, Philippe Pétain. 

UNESCO heeft 51 jaar na zijn sterfdag 17 van zijn ontwerpen erkend als Werelderfgoed. Het appartement waar hij 30 jaar van zijn leven woonde, is gerenoveerd  en opengesteld voor publiek.

Meer informatie
Op Wikipedia leest u meer over Le Corbusier.

Zie voor een overzicht van alle straten: Straat in beeld

Door: Dorien Makkink en Marije Ronteltap

-advertenties-

-goede doel-