Pastor-diaken Walther Burgering, dominee Jaap van de Akker en dominee Rein Algera schrijven elke twee weken afwisselend over maatschappelijke en menselijke zaken, die vanuit een levensbeschouwelijke blik op de wereld worden belicht. Deze week de column 'Verwarde personen' van Walther Burgering.
Onlangs ontstond er commotie over het begrip ‘verwarde personen’. Ik ken wel een aantal mensen die in deze categorie vallen. Ik denk aan verslaafde mensen, dementerenden, mensen met een verstandelijke beperking, psychische stoornis of mensen met een sociaal probleem, die even radeloos of boos zijn vanwege het verlies van relatie of werk. Heel erg verwarde personen hebben volgens mij niet allemaal een psychische stoornis, maar als de politie moet komen vanwege overlast wordt iemand wel als verward geregistreerd.
Onlangs sprak ik nog iemand die radeloos en redeloos was, maar verward? Nee, misschien hooguit tijdelijk. Psychiatrische patiënten spreek ik regelmatig. Hun grootste klacht is dat ze moeten deelnemen aan de samenleving als gevolg van overheidsbeleid, maar dat er te weinig begeleiding is om hen goed bij te staan.
De samenleving van nu is netter en minder tolerant geworden voor afwijkend gedrag. Ook zijn we verwarde personen in de beeldvorming gaan combineren met agressie en geweld. Dat maakt ons angstig. We denken daarbij dat het allemaal psychiatrische patiënten zijn, terwijl dat slechts een kwart van de klachten betreft die de politie binnenkrijgt.
Vaak verwachten we dat opname van deze mensen in een GGZ-kliniek de oplossing is, maar klinieken bieden alleen een time-out. GGZ en politie werken samen, maar ik denk dat het ook goed zou zijn als wij als buren meer weten. Onbekend maakt onbemind en begrip doet veel voor het samenleven. Soms kan iemands probleem niet worden opgelost en moeten we als buren samen kijken hoe we het leefbaar kunnen maken. Dat begint met naar elkaar te luisteren en te vragen aan ‘de verwarde buur’ hoe te reageren op zijn/haar afwijkend gedrag.
Walther Burgering is als rooms katholiek pastor actief voor het diaconaal project Bus 63 in Buytenwegh en het Nicolaasproject Oosterheem. Vanuit het pastoraal team van de H. Nicolaasparochie is het zijn taak om specifieke aandacht te besteden aan jongeren en aan mensen in achterstandssituaties. Zie ook www.nicolaasparochiezoetermeer.nl.