In het Forum Café kan je sinds kort ook meespelen met een Ukelele Play along. De activiteit wordt geleid door twee enthousiaste ukelele spelers, Hans Walthaus en Brigitte Berghahn. Met veel bekende songs is het heel makkelijk meespelen, aldus Hans en Brigitte.


De twee initiatiefnemers van de Ukelele Play along zijn duidelijk gegrepen door het ukelele virus. Zij spelen allebei graag ukelele, maar houden ook van de gezelligheid die het instrument met zich mee brengt. Samen spelen met andere ukelele geïnteresseerden was voor beiden een grote wens.

 

Ukelele verslaving

De ‘ukelele verslaving’ begint voor Hans als hij een 60 jaar oude ukelele van zijn ouders in de kast vindt, nu drie jaar geleden. Het oude instrument werd met nieuwe snaren speelbaar gemaakt en de koorts sloeg toe: Hans heeft nu maar liefst 13 verschillende ukeleles. Hans vertelt lachend: “Elk instrument is weer uniek, met een andere stemming bijvoorbeeld. Maar ik heb nu met mijn vriendin afgesproken dat het aantal zich niet verder uitbreidt!”. Soms noemen mensen de ukelele een kindergitaartje, maar dat doet het instrument geen eer aan volgens Hans: “Er kan zoveel met de ukelele! Je kan er ook klassieke muziek op spelen en alle popmuziek. Het grote voordeel is dat de ukelele zo laagdrempelig is, al voor een euro of 60 heb je gewoon een goed instrument waarmee je aan de slag kunt”.
Brigitte kan zich de verslaving van Hans goed voorstellen, zij heeft zelf ook al meerdere exemplaren thuis. Brigitte: “Het geeft mij een geluksgevoel, ik word er ontspannen en blij van om te spelen. Je pakt de ukelele snel op omdat deze zo handzaam is. De ukelele heeft vier snaren en niet zoals een gitaar zes. Dat maakt het makkelijker om er al snel een paar akkoorden op te spelen”. Brigitte speelde al lange tijd gitaar voordat ze de ukelele ontdekte. Zij heeft deze in haar kamer staan en als ze even niets te doen heeft pakt ze de ‘viersnaar’ en gaat spelen.

 

Play along


20181127 2175Brigitte en Hans kwamen elkaar tegen bij een Play along in Delft. Ukelele verbindt, daarover zijn beide spelers het roerend met elkaar eens. Hans: “Het is heel gemakkelijk om met een groep mee te spelen, ook als je zelf nog maar beginner bent. De paar eerste akkoorden heb je zó geleerd en al doende komt er steeds meer bij”. Er ontstaan hechte vriendschappen door het samen spelen en als de groep eenmaal lekker op dreef is, blijven er ook steeds meer mensen staan om te luisteren. De sfeer in de groep is heel gemoedelijk, er wordt geen les gegeven, maar iedereen helpt elkaar. Hans: “Met gitaar zie je al gauw dat mensen tegen elkaar op gaan bieden, ‘kijk eens hoe snel ik dit riffje kan’! Met ukelele is die competitie er helemaal niet, mensen spelen gewoon puur voor hun plezier”.

 

Ukelele in het Forum Café


Ukelele past perfect in het Forum Café, aldus Hans en Brigitte. Het Forum Café – de horecagelegenheid van het Forum, de hoofdvestiging van de Bibliotheek – heeft ontmoeten als uitgangspunt. Samen ukelele spelen zorgt voor deze verbinding. Brigitte: “Er was nog geen mogelijkheid om in Zoetermeer samen ukelele te spelen, daarom ben ik heel blij dat we van de Bibliotheek deze mogelijkheid kregen. We hebben heel veel medewerking van de Bibliotheek gekregen om te starten in het Forum Café. Het is heel handig dat we gebruik mogen maken van de presentatieschermen, zo kunnen we de bladmuziek op groot scherm laten zien.

De Ukelele Play along is open voor spelers vanaf 14 jaar. Er wordt een keer per twee weken op de woensdagavond gespeeld. Je hoeft niet geoefend te zijn, je kunt al heel snel de eerste akkoorden mee spelen en leert al doende bij. Er is een pauze tussen het spelen door, om even wat te drinken en kennis te maken met de mede-spelers.
Toekomstplannen zijn er ook. Hans: “We gaan dit zeker een half jaar doen en kijken dan hoe het loopt. Het zou heel leuk zijn om, als we een vaste groep hebben, hier in het Forum Café een uitvoering te geven, het is een prachtig podium natuurlijk. Of we organiseren een workshop met een bekende ukelelespeler, er is zoveel mogelijk!”


In het Forum Café kunnen Zoetermeerders zelf activiteiten organiseren. Muzikaal, maar ook creatief of puur voor de gezelligheid. Mail voor informatie naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Meer informatie over de ukelele Play along kunt u krijgen op www.forumzoetermeer.nl/activiteiten/2018-12-12/ukulele-play-along.

-advertenties-

-goede doel-