“Vroeger, toen ik in Pakistan woonde, was er geen vrede in het land, maar leidde mijn familie een vredig bestaan. Hier in Nederland is vrede, maar voel ik geen innerlijke vrede”. Aan het woord is Aamir Rana die we vroegen wat vrede voor hem betekent.


“Vrede is complex”, verzucht Aamir, “Er zitten meerdere kanten aan. Het is zeker niet alleen het feit dat er geen oorlog is! Hier in Nederland zijn we veilig, maar het kost me veel moeite om innerlijke vrede te vinden.” In de Vredesweek is veel aandacht voor bewustwording rondom vrede, iets wat Aamir van harte toejuicht: “Het is belangrijk dat mensen zich bewust zijn van wat vrede betekent, dat is het begin van verandering!”


Aamir vluchtte 5 jaar geleden uit Pakistan, omdat hij daar niet langer veilig was door zijn werk als mensenrechten activist. Hij voelt zich welkom in Zoetermeer, waar hij zich gesteund voelt door instanties en de sociale omgeving zoals zijn buren. Toch blijft het aan hem knagen dat hij niet, zoals in Pakistan, het werk kan doen waarvoor hij is opgeleid als journalist en CEO trainer. “Hoewel de politieke situatie in Pakistan een gevaar voor mij en mijn gezin was, had ik een hoge interne vrede. Ik deed waar ik mij goed bij voelde.”

 

20190924 12020 copyVan ‘hero’ naar ‘zero’

Aamir toont zich bezorgd om wat er verder in de wereld gebeurt. “Als je leeft in een vredige omgeving lijkt het al snel of alles in orde is. Maar dat is niet zo! De klimaatveranderingen zorgen voor grote problemen voor de wereldvrede en in veel landen kunnen mensen niet in vrede leven. De kloof tussen arm en rijk wordt steeds groter en houdt vrede tegen. Het doet mij pijn om nu alleen te kunnen kijken als toeschouwer en niets te kunnen doen!”


Het vluchten naar een veilige omgeving heeft Aamir veel goeds gebracht. Zijn kinderen groeien op in veiligheid en hebben hun draai gevonden in Zoetermeer. Hij zelf zoekt nog steeds hoe hij zich hier gewaardeerd kan voelen. Zelf vat hij het samen: “Daar was ik een ‘hero’ en hier ben ik een ‘zero’ in de maatschappij.” Toch laat Aamir zijn hoofd niet hangen. Hij is zich gaan verdiepen in ICT en is hard op weg om hiervoor zijn papieren te halen.

-advertenties-

-goede doel-