logo kleur MOOI verbindt mensen1Het MOOI Jaaroverzicht neemt u mee langs vele activiteiten van Stichting MOOI in 2016

mooikw3

 

Juli 2016

20160622 86550Het eerste Speelmeer paspoort werd uitgereikt aan de kinderen van de Regenboog. Het feestje vond plaats in Ayers Rock waar de kinderen een raadsel moesten oplossen om de sleutel van de kluis te vinden en zo het eerste Speelmeer paspoort tevoorschijn te toveren! Het thema van Speelmeer dit jaar is dan ook: 'Het geheim van Speelmeer'!

Wethouder Mariëtte van Leeuwen moedigde de kinderen aan om de sleutel van de kluis te vinden, waarvoor zij eerst samen de raadsels moesten oplossen. Toen de oplossing was gevonden kwam de nieuwe mascotte van Speelmeer al abseilend van het plafond naar beneden en opende samen met Mila uit groep 7 en Hans Roskam, directeur Stichting MOOI, de kluis.

Speelmeer is een samenwerkingsverband tussen de Gemeente Zoetermeer, afd. Groen Spelen Leren en Stichting MOOI.

20160622 86520 20160622 86512 20160622 86539

Zakgeld MOOI en Rolmodellen: tieners verdienen zakcentje in Buytenwegh en Meerzicht

web Zakgeld MOOI feb 2016 foto Rob Verbunt MG 0767Onder de naam 'Zakgeld MOOI' verdienen in Buytenwegh enkele tientallen 12- tot en met 18-jarigen, dit jaar weer een centje bij door onder begeleiding van MOOI, straatvuil te ruimen, onkruid te wieden en tuinonderhoud te doen.

In dit project worden de klusjes aangeleverd door de gemeente en door woningcorporaties Vidomes en De Goede Woning. De deelnemers aan het project krijgen naast het zakcentje, ook trainingen en workshops aangeboden via MOOI. Deze zijn gericht op werk, school en het invullen van de vrije tijd.

Onder de naam 'Rolmodellen' is het project ook in Meerzicht gestart, waar het een samenwerking is met Stichting Buurtwerk. Buurtwerk begeleidt hierin als jeugdwerk organisatie de tieners vanaf 12 jaar, MOOI begeleidt de kinderen onder de 12.

De projecten Zakgeld MOOI en Rolmodellen worden mede begeleid door stagiaires van het ID College. Zij worden aangestuurd vanuit Bus 63 en Het Trefpunt.

 

2016 08 30 foto mantelmatchMet het project Mantel Match brengt ZoSamen mantelzorgers met elkaar in contact. De consulent van Mantel Match zoekt een geschikt maatje voor je waar je mogelijk een mooie vriendschap aan over houdt. Deze zomer bezocht een aantal mantelzorgers de musical ‘Beauty and the Beast’ in het circustheater te Scheveningen.

De mantelzorgers konden via het project Mantel Match samen gratis genieten van deze leuke activiteit. Na afloop hebben zij onder het genot van een visje in het zonnetje gezeten op de Scheveningse visafslag. Daar hebben zij gelachen, elkaar beter leren kennen en ervaringen gedeeld.

Langdurige mantelzorg geven is zwaar, mensen hebben vaak ook weinig kans om er even ‘tussen uit’ te gaan. Het project Mantel Match maakt dit wél mogelijk! Voor de hulpbehoevende partner thuis wordt gezorgd en de mantelzorgers kunnen er even samen op uit en onbezorgd genieten van een leuke middag.

 

 

Augustus 2016

20160817 88031 20160817 880392 20160817 88041

20160817 88029De Zoetermeerse jeugd vermaakt zich volop met alle activiteiten tijdens de Speelmeer Feestweek in de Veur. Elke dag worden er andere activiteiten georganiseerd door de vele vrijwilligers en zijn er nieuwe workshops en knutsels te vinden in de grote gymzaal. De Speelmeer Feestweek, georganiseerd door de  Gemeente Zoetermeer, afd. Groen Spelen Leren en Stichting MOOI, werd geopend door wethouder Vugs, samen met mascotte Playmore.

Op het buitenterrein konden de kinderen zich uitleven op de hoge klimwand en trampolines, binnen kon je dansen bij de Zumba workshop van Zorg en Zekerheid. Dinsdag gingen de kinderen uit hun dak bij de drumworkshop van Drumtastic: op grote skippy ballen mochten zij zo hard als ze konden meedrummen! Een zeer actieve workshop, want naast drummen werd er ook flink bewogen en gesprongen achter de skippyballen!


20160815 87900 20160815 87893 20160815 87908

 

20160818 88132 2

Isabelle Vugs, wethouder Zorg en Welzijn, heeft twee Zoetermeerders in het zonnetje gezet. Walter en Georgette namen in de zomervakantie de mantelzorgtaken over van mevrouw Westhoek, die het hele jaar door zorgt voor haar moeder. Doordat de mantelzorgtaken nu werden overgenomen kon mevrouw Westhoek  met een gerust hart op vakantie.

Vorig jaar hebben zich 1565 mantelzorgers aangemeld bij ZoSamen, het netwerk dat in Zoetermeer mantelzorgers ondersteunt. Wethouder Vugs: "Meer dan 1500 Zoetermeerders die voor lange tijd zorgen voor een ziek of gehandicapt familielid, buur of vriend. Dat vind ik hartverwarmend. We moeten er wel voor waken dat deze mensen niet te veel belast worden. Ook zij hebben hulp nodig. ZoSamen speelt hierin een rol, bijvoorbeeld via mantelzorgwaardering of respijtzorg. Dat laatste is precies wat deze dame en heer hebben gedaan voor mevrouw Westhoek. Ik roep iedere Zoetermeerse mantelzorger op zich te registreren bij ZoSamen en te kijken welke hulp zij kunnen krijgen."

ZoSamen wordt getrokken door Palet Welzijn, MOOI en MEE.

Buurtpicknick bij Sweet Lake Sensation

aug sweet lake sensation DSC9961Sweet Lake Sensation liet deze zomer de stad swingen! Overal was van alles te beleven! Linedanceshows, live optredens, demonstraties, workshops en veel activiteiten zoals oa. spijkerslaan, spijkerbroek hangen, armworstelen, de kop van Jut, strobaal gooien, pony rijden, springkussen, rodeostier, cowboyhoeden pimpen, stokpaardjes en dromenvangers maken, hoefijzer gooien,schminken, indianentooien maken etc.

Daarnaast waren er foodtrucks en leuke kramen met country gerelateerde artikelen op het Nicolaasplein. De opbouwwerkers van Stichting MOOI organiseerden in het Palensteinpark samen met Stichting Volume een buurtpicknick in westernstijl. De picknick was bedoeld om nieuwe bewoners van de Schoutenhoek op een leuke manier samen te brengen. Bewoners werken zo, ondersteund door het opbouwwerk, aan een gezellige wijk waar het plezierig wonen is.

Sweet Lake Sensation Opbouwwerk buurtpicknick IMG 8880 Sweet Lake Sensation Opbouwwerk buurtpicknick IMG 8881
 

 

 

September 2016

 

20160927 90465Dinsdag 27 september werd in Palenstein de Gezondheidsmarkt gehouden, onderdeel van de Week van Palenstein. Allerlei organisaties op het gebied van gezondheid gaven informatie aan het publiek, maar lieten hen ook zelf meedenken en meedoen! Kinderen van basisscholen in de wijk kwamen al tijdens schooltijd langs bij de Gezondheidsmarkt.

 20160927 90450 20160927 90426 20160927 90472

De kinderen deden hard hun best op de speurtocht langs de verschillende kramen, waar de deskundigen daar hen hielpen met het antwoord op de vragen. Soms best pittige vragen, zoals: werkt antibiotica altijd bij verkoudheid? Het antwoord? "Nee, antibiotica werkt alleen als de verkoudheid veroorzaakt is door een bacteriële infectie, en dat is meestal niet zo", aldus de aanwezige verpleegkundige.

sept Wvp sportdag 3 sept Wvp sportdag 5 sept Wvp sportdag 7

foto2Op Burendag worden er ook in jouw buurt leuke activiteiten georganiseerd! Door heel Zoetermeer hebben buurtbewoners zich zaterdag 24 september verenigd om samen een leuke Burendag te beleven.

Stichting MOOI zorgde voor de verbinding bij diverse activiteiten, samen met Buurtverenigingen, Buurt Bestuurt en het Id College.

 

 

sept burendag sept burendag3

20160926 90381Hulp in je buurt is een online systeem voor burenhulp, het is al langer in gebruik in de gemeentes om ons heen, maar vanaf maandag 26 september ook in Zoetermeer. Wethouder Isabelle Vugs lanceerde het Zoetermeerse Hulp in je buurt platform tijdens de feestelijke heropening van de soos aan het Morapad, gerealiseerd met Hulp in je Buurt.

Hulp in je buurt brengt vragen rondom buurthulp en vrijwilligerswerk samen, zowel vraag als aanbod is gemakkelijk op de website te vinden. Mensen kunnen hier aangeven dat ze wel wat hulp kunnen gebruiken bij een klusje in de tuin. Familie en vrienden wonen niet altijd in de buurt en via de website www.hulpinjebuurt.nl kunnen deze mensen gemakkelijk in aanraking komen met mensen die een uurtje over hebben en graag een ander even komen helpen.

Het VIP voor Vrijwilligers ondersteunt mensen met een hulpvraag en helpt bijvoorbeeld oudere mensen met het aanmaken van een profiel op de site. Ook het eerste contact kan worden gelegd met iemand van het Vip erbij, zodat rustig en op een neutrale locatie de hulpvrager en hulpgever kennis kunnen maken. Marijke Puijk (Vip voor vrijwilligers): “We kunnen ons goed voorstellen dat het voor oudere mensen soms lastig kan zijn omdat alles over internet gaat, maar het Vip wil daar graag bij helpen! Ook het eerste contact kunnen we begeleiden, als de mensen elkaar daarna eenmaal gevonden hebben loopt het vanzelf verder!”

 MG 1127Kinderboekencafé Noordhove geopend

Het Kinderboekencafé Noordhove is een plek waar ouders met hun baby, peuter of kleuter zomaar even kunnen aanwaaien en waar kinderboeken en het voorlezen ervan de rode draad vormen. Een plek met een overzichtelijk aanbod van boeken verzorgd door de Bibliotheek, waar ouders en kinderen gezellig kunnen samenkomen. Er zijn vrijwilligers aanwezig die de kinderen voorlezen. Na het voorlezen worden er activiteiten gedaan die de voorgelezen verhalen tot leven brengen.

Vrijwilligers via Vip voor vrijwilligers
Vind u het leuk om peuters en kleuters voor te lezen? Bezoekers te ontvangen, te helpen bij koffie/thee inschenken voor de ouders en de kinderen te begeleiden bij activiteiten? Vip voor vrijwilligers begeleidt de voorlezers en gastvrouwen die bij het Kinderboekencafé vrijwilligerswerk doen.  Het kinderboekencafé is een samenwerkingsverband met Bibliotheek Zoetermeer

 

Budgetkring gestart

budgetkring

Na de zomervakantie startte MOOI met tien deelnemers opnieuw een Budgetkring in Zoetermeer. De kring is erop gericht om grip te hebben op je uitgaven en toch, binnen je budget, leuke dingen te kunnen doen. De Budgetkring werkt volgens een vaste methodiek. Deelname gaat over 14 bijeenkomsten en wordt in januari 2017 afgesloten met een certificaat.

 

20160922 89424Wethouder Vugs lanceert Samen Schatkaart

Wethouder Isabelle Vugs lanceerde donderdag 22 september de Samen Schatkaart, een nieuw middel voor mensen die uit hun isolement willen komen. Zij deed dit tijdens de officiële opening van het Kom Erbij-Festival in Zoetermeer. Vip voor vrijwilligers vulde met partner organisaties uit onder meer het Netwerk Informele Zorg, de Schatkaart. Vip en MOOI zijn samen met diverse partners, onder meer uit zorg- en welzijnsland, onderdeel van OPEZ, het Open Platform Eenzaamheid Zoetermeer.

 

 
   

Hulp in je Buurt is de online marktplaats voor onderlinge hulp. Mensen kunnen hier een hulpvraag plaatsen of aangeven dat ze graag iemand zouden willen helpen. De website van Hulp in je Buurt werkt met behulp van postcode, waardoor hulpvrager en hulpgever altijd bij elkaar in de buurt wonen. In deze video: VIP voor Vrijwilligers kan helpen om een vraag op Hulp in je Buurt te zetten.

 

logo kleur MOOI verbindt mensen1

mooikw3

Foto's: Zoetermeer Actief en Rob Verbunt, fotocollage van André Bijkerk.

Video: Wolters Producties, Wolters Producties

Video: Frans van Egmond

Dit jaaroverzicht is mede mogelijk gemaakt door Stichting MOOI

-advertenties-

-goede doel-