20151209 72833De Buurtvaders is een project van stichting MOOI, waarbij buurtbewoners in Buytenwegh een belangrijke rol in de wijk vervullen. De Buurtvaders lopen in de avond een rondje door de wijk, houden de boel in de gaten en spreken jongeren die bijvoorbeeld overlast geven aan op hun gedrag. Maar de vaders zijn zeker ook bereid een helpende hand toe te steken of een schouderklopje te geven.

De groep Buurtvaders in Buytenwegh bestaat nu uit 6 tot 8 vaders, van verschillende afkomst. Enkele vaders uit de groep draaien al sinds het begin van het project, nu ruim een jaar geleden, mee en nemen de nieuwkomers een beetje onder hoede. De Buurtvaders volgden deze week een cursus sociale communicatie, bij Paul Tijssen van Match-it opleidingen.

“Eigenlijk hebben ze alle kennis en levenservaring al in huis”, zo vertelt Tijssen, “maar hoe gebruik je het in de praktijk! Dat moet even opgefrist worden”. In de training worden veel concrete voorbeelden besproken, wat doe je in deze situatie? Hoe reageer je als een jongere niet naar je wil luisteren? De vaders geven ook elkaar veel raad en goede tips: “Slaan mag natuurlijk niet, maar soms moet je wat harder optreden! En soms juist wat zachter en meer luisteren”.

20151209 72838 20151209 72842

Dit is ook precies de theorie achter de opleiding: kies uit de zachte judo aanpak waarin je mee beweegt en luistert naar je partner. Maar als de situatie daarom vraagt kan de hardere en directe karate aanpak ook heel goed werken.

De vaders zijn zich ook goed bewust van hun rol als rolmodel, als je jezelf niet goed gedraagt, is het niet geloofwaardig als je iemand aanspreekt op verkeerd gedrag. “Ken jezelf, daar begint alles mee!”, aldus docent Paul Tijssen.

MOOI medewerker Ronald Breedijk is coördinator voor de Buurtvaders: “Dit project werkt gewoon heel goed! En niet alleen rond Oud en Nieuw, maar de vaders zijn het hele jaar rond op pad en leggen goede contacten met de jongeren. Het is heel nuttig werk, maar de mannen hebben onderling ook een goede band en een hoop lol als ze ’s avonds hun rondjes lopen!”

-advertenties-

-goede doel-