logo kleur MOOI verbindt mensen1

Het MOOI Jaaroverzicht neemt u mee langs vele activiteiten van Stichting MOOI in 2016.


mooi kwartaal 1 

Januari 2016

20160202 76459

Certificaat voor Buurtvaders

Iemand aanspreken op zijn gedrag, een gesprek aanknopen, maar ook: weten wat je zelf op kan knappen en waar je hulp bij nodig hebt, van bijvoorbeeld handhaving of politie. De Buurtvaders hebben veel praktische zaken geleerd tijdens hun cursus sociale communicatie.

De Buurtvaders is een project van Stichting MOOI en bestaat uit een groep vaders in de wijk Buytenwegh, die elke week rondlopen in de wijk. Zo maken zij de wijk veiliger, houden de boel in de gaten en spreken jongeren die bijvoorbeeld overlast geven aan op hun gedrag. Eén van de buurtvaders: “We laten vaak de keuze aan de jongeren zelf, dat werkt het beste. We wijzen ze erop dat bv rotzooi achter laten niet mag, maar gaan er niet met een opgeheven vingertje naast staan.”

Zwerfvuilkanjers in Palenstein

Palenstein heeft sinds januari 2016 een team van Zwerfvuilkanjers. Basisschoolleerlingen vanaf groep 4 helpen eenmaal per twee weken de wijk schoon te houden onder professionele begeleiding van kinderwerker Anneke Janse.
Met het schoonmaken verdienen de kinderen individueel en in teamverband punten om leuke dingen te doen. Leren van elkaar, leren over de buurt en leren over het milieu is het motto. De eerste reacties van de kinderen, maar ook van de buurt: 'Leuk! Morgen weer?' De Zwerfvuilkanjers zijn tweemaal in de maand op woensdagmiddag actief in de wijk.
WP 20160128 001

IMG 20160218 143812

 

 

Buurtbemiddeling helpt in Zoetermeer bij het oplossen van problemen tussen buren. De buurtbemiddeling boekt in onze stad prima resultaten en werd onlangs door het Centrum voor Criminaliteitspreventie en veiligheid bekroond met een Plus-certificaat. Directeur Hans Roskam van Stichting MOOI kwam coördinator Mariëtte Knoop feliciteren met het behalen van het certificaat.

buurtbemiddelingMariëtte begeleidt als coördinator inmiddels al ruim 7 jaar de vrijwilligers die bij Buurtbemiddeling de gesprekken voeren met buren. “De benadering van mensen maakt heel veel verschil”, vertelt Mariëtte, “je moet eerst rustig contact leggen en nooit beginnen met ‘je moet...’ Wij willen de mensen juist laten nadenken over hoe het misschien anders zou kunnen.”

 

 Februari 2016

20160225 77844  20160211 76621 20160225 77809  20160215 77513

 

De bewoners van de Morgenster werden in het restaurant van het verpleeg- en verzorgingshuis geschetst en gefotografeerd door Jongeren van JijDoet. Ze maakten 'Sterren op het doek'.

Amateur kunstenaars hebben in twee uur schetsen gemaakt en foto's van de bewoners geschilderd. JijDoet begeleidde het hele proces. Hulp bij de bediening en muzikale omlijsting werd verzorgd door JijDoet jongeren die de formatie Just4us vormen. Met Just4us gaven de jongeren ook een spetterend optreden voor de bewoners.

JijDoet is een innovatief project van Stichting MOOI waarbij jongeren worden gestimuleerd om vanuit eigen initiatief iets te doen voor hun leefomgeving.

 20160225 77800

Speelmeer laat het sneeuwen

Speelmeer biedt kinderen in de vakanties de mogelijkheid om een hele dag lekker te spelen. Ook deze voorjaarsvakantie werd voor Speelmeer de sporthal De Veur omgetoverd tot een waar speelparadijs, met een winters tintje. Zo konden de kinderen glijden op een sleetje op de bobsleebaan, klimmen in een winters klimparcours en met warme chocomel weer een beetje opwarmen. Een aantal activiteiten waren naar binnen verplaatst vanwege de winterse buien buiten. 

Speelmeer is een samenwerkingsverband tussen de Gemeente Zoetermeer, afdeling Groen Spelen Leren en Stichting MOOI.

20160211 76625'Speelgoedbank MOOI Zoetermeer' opende officieel op donderdag 11 februari, maar de Speelgoedbank maakte al eerder heel veel kinderen blij met mooi speelgoed! Met Sint en Kerst konden de vrijwilligers van de Speelgoedbank niet werkloos blijven toekijken. Dat de Speelgoedbank een uitkomst is voor veel gezinnen is wel gebleken: bij de opening waren er al 135 vaste klanten, die maandelijks nieuw speelgoed voor de kinderen mogen uitzoeken.

Iris Janse is al vanaf het begin betrokken bij de oprichting van de Speelgoedbank, het is dan ook haar afstudeerproject. Vol enthousiasme vertelde ze over het succes van de Speelgoedbank: "Ik had niet verwacht dat het zo snel zou gaan!"

De Speelgoedbank werkt als een 'weggeefwinkel' en heeft tot doel, kinderen van ouders met een laag inkomen, de kans te geven maandelijks met ander speelgoed te spelen.

Achraf (14 jaar) is buurtvrijwilliger bij Stichting MOOI en begeleidt elke maandag kinderen bij het buitenspelen met het Toppertje in Buytenwegh. In het Toppertje kunnen kinderen van de basisschool leeftijd speelgoed lenen om op het schoolplein samen mee te spelen.

20160215 77513    20160215 77514
Er is al veel speelgoed om uit te kiezen, zoals tafeltennis, badminton, stoepkrijt, voetbal of een groot schaakspel, maar Achraf hoopt dat het aanbod aan speelgoed binnenkort nog verder uitgebreid wordt.   Achraf wil een opleiding gaan volgen om projectleider te worden, de ervaring die hij nu al opdoet met het begeleiden van de kinderen bij het Toppertje helpt daar natuurlijk al bij! Daarnaast helpt hij ook vaak mee met het kinderwerk van Stichting MOOI, in Bus 63 en bijvoorbeeld op Speelmeer.

 

Maart 2016

Supporters van Schoon halen de bezem door Buytenwegh

IMG 5137In Buytenwegh organiseerden drie buurtforums een Opschoondag onder het campagnemotto 'Wij zijn supporter van schoon'. De bewoners willen de leefbaarheid in hun straat bevorderen, door activiteiten te organiseren waarbij bewoners elkaar kunnen ontmoeten, Door elkaar beter te leren kennen, kan men elkaar ook beter aanspreken op gedrag.

opschoondag buytenwegh MOOI foto Feruze SarikasIMG 5118Buurtforum BMP (Piet Bakkerhove, Menno ter Braakhove en Bordewijkhove) heeft eerst samen met de buurt de straten ontdaan van het zwerfvuil. Daarna werd er een paasactiviteit georganiseerd in samenwerking met het kinderwerk van MOOI.

IMG 5003De Buurtboom, een project uitgevoerd door het opbouwwerk van MOOI en ondersteund door het Oranjefonds, brengt actieve buurtbewoners uit verschillende wijken samen. De deelnemers zijn in hun eigen straat verenigd in zogeheten Buurtforums.  Buurtforums werken aan veiligheid door bijvoorbeeld met elkaar een whatsapp groep te starten of preventief te surveilleren in de buurt. Ook werken zij aan bindingen in de straat door met en voor elkaar activiteiten te organiseren. Bijvoorbeeld tijdens Landelijke Opschoondag, Burendag, Halloween of Kerst.

Tijdens de Buurtboombijeenkomst kunnen de deelnemers meer leren over bijvoorbeeld besluitvorming, een goede communicatie en het onder bewoners creëren van draagvlak.

IMG 0974

Geslaagd muzikaal samenzijn van ouderen tijdens NL doet in Palenstein

Voor ouderen werd in Palenstein een hele gezellig ontmoeting georganiseerd. Onder het genot van drankjes en heerlijk zelfgemaakte taarten van Lions Soetermare werden er Nederlandse klassiekers gezongen onder begeleiding van een pianist.
Vrijwilligers José Hoek en Thea van der Vlist van stichting Piëzo waren initiatiefneemsters van deze zeer geslaagde middag, die ook door Middin en MOOI werd ondersteund.

 

 

logo kleur MOOI verbindt mensen1

mooi kwartaal 1

 

Foto's: Zoetermeer Actief en Rob Verbunt, fotocollage van André Bijkerk.

Dit jaaroverzicht is mede mogelijk gemaakt door Stichting MOOI

 

-advertenties-

-goede doel-