logo kleur MOOI verbindt mensen1Het MOOI Jaaroverzicht neemt u mee langs vele activiteiten van Stichting MOOI in 2016

 mooi kwartaal 2

April 2016

 

Het Trefpunt feestelijk geopend!

Woensdag 13 april was een feestelijke middag in het wooncomplex Het Haagsebos in Zoetermeer: Ontmoetingscentrum Het Trefpunt werd geopend! Veel bewoners uit de wijk Meerzicht kwamen een kijkje nemen. Het Trefpunt is mogelijk gemaakt in nauwe samenwerking met enthousiaste bewoners en diverse organisaties.

Het Trefpunt is een ontmoetingsplek voor en door bewoners van Meerzicht. Iedereen is welkom. Buurtbewoners die op zoek zijn naar gezelligheid, informatie, een luisterend oor, een kop koffie of een lekker hapje eten kunnen binnen lopen bij het ontmoetingscentrum. Als het nodig is kunnen zij ondersteund worden op het gebied van wonen, zorg en welzijn. .

Zorgorganisatie Middin en woningcorporatie Vidomes namen het initiatief voor het multifunctionele ontmoetingscentrum. Ook Stichting MOOI, Limor, Palet Welzijn, Piëzo, Plicare, Vierstroom en voedingsdeskundigen van Weten & Eten hebben zich verbonden aan Het Trefpunt. Deze organisaties tekenden een intentieovereenkomst waarmee ze de samenwerking nog eens bekrachtigen.

IMG 3606

IMG 3620

Vip startte in mei de campagne ‘Vervul een wens voor uw medemens’ om vrijwilligers te werven die in de thuissituatie van mensen willen helpen. Vrijwilligers worden vooraf maar ook tijdens hun vrijwilligerswerk ondersteund door professionals en ontvangen scholing.

zosamen

In Zoetermeer is een keur aan vrijwilligersvacatures te vervullen. Veel kan er gedaan worden in groepsverband, in vrijwilligersorganisaties of bij bepaalde evenementen. Vip voor vrijwilligers brengt onder de vlag van ZoSamen mensen samen die hulp en ondersteuning vragen en mensen die deze hulp en ondersteuning vrijwillig bieden.

Genieten
Veel vaker dan men denkt, bestaat het doen van dit soort ‘zorg’ vrijwilligerswerk uit leuke activiteiten, zoals samen even naar buiten, vissen, biljarten, er op uit met een jongere, samen een terrasje pikken. Genieten van het leven, wat voor sommigen niet meer vanzelfsprekend is en waarvoor zij afhankelijk zijn van anderen.

Belangstellend om eens te bekijken welke vacatures er zijn? Langskomen bij een van de vestigingen van ZoSamen? Bel op werkdagen naar 0800-0200401 of mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 

Expositie Morgensterren op het doek

In verzorgingshuis de Morgenster was in april een expositie van portretten van bewoners, gemaakt door amateurkunstenaars, te zien. De bewoners uit het verzorgingshuis zaten hiervoor model toen zij door schilders en een fotograaf (cursisten van CKC & partners) werden vastgelegd.

De jongeren van JijDoet, hielden de openingsspeech houden en hielpen bij de bediening, meidengroep Just4you en rapgroep T Smoke zorgden voor de muzikale omlijsting.

overzicht place tu tertre Morgenster

 

 

Mei 2016

 

 20160523 83332 20160523 83336  20160523 83343 

20160523 83338De Bustuin, bij buurthuis Bus63, is officieel geopend. De tuin staat vol met eetbare planten, die door alle gebruikers van Bus63 zullen worden verzorgd en gebruikt bij bijvoorbeeld de buurtmaaltijd.

Wethouder Isabelle Vugs, wethouder Zorg en Welzijn, opende de tuin samen met twee cliënten van Middin, die ook een deel van het onderhoud in de tuin op zich zullen nemen. De centrale plantenbak is ook op rolstoelhoogte geplaatst zodat deze makkelijk toegankelijk is. De Bustuin is een gezamenlijk project van Stichting MOOI, Halte 2717, Middin, Reakt, vrijwilligers en actieve bewoners van de buurtfora van Buytenwegh. Het is mede mogelijk gemaakt door het Oranjefonds.

Vooral de samenwerking met de verschillende partners staat voorop in de Bustuin. Dit bleek al gelijk toen het weer heel nat was bij de opening van de tuin. Buurtforum Anna Blamanhove bracht een grote partytent langs zodat de genodigden toch even droog konden staan om de tuin te bewonderen!

Volop buurtactiviteiten in Bus 63

20160428 81239Lieke en Jamila, studentes van de Haagse Hoge School, organiseren regelmatig leuke activiteiten in Buurthuis Bus 63 in Buytenwegh. De studentes begeleiden ook leerlingen van het ID College die bij de Bus komen voor hun stage. Elke laatste donderdag van de maand is er een leuke activiteit, zoals bijvoorbeeld de Henna-middag.

Belangstellenden konden, onder het genot van een heerlijk kopje Marokkaanse Munt thee, een Henna tattoo krijgen met een zelf uitgekozen afbeelding. De tattoo is natuurlijk niet permanent, maar blijft wel wekenlang mooi zichtbaar.

De activiteit die door de stagiaires werd neergezet is erop gericht bewoners te activeren om eigen activiteiten vorm te geven in het wijkcentrum.

Sandy Gielbert brengt als Mantel Match consulente mantelzorgers met een demente partner met elkaar in contact. Sandy: “Als mantelzorger van een demente partner heb je het al zwaar genoeg, ik probeer deze mensen met elkaar in contact te brengen zodat ze steun aan elkaar hebben of gewoon een keer iets leuks kunnen gaan doen.”

Zoetermeer is de eerste gemeente die start met dit unieke project voor oudere mantelzorgers. Mantel Match, een initiatief van Stichting MOOI, zoekt maatjes voor mantelzorgers met een demente partner. Deze Mantelmaatjes zitten allebei in hetzelfde schuitje en kunnen elkaar steunen, maar ook samen er even op uit gaan. Het is belangrijk voor de Mantelmaatjes dat ze goed bij elkaar passen. Sandy: “Niet alleen qua interesses, karakter en hobby’s kijken we of de maatjes goed bij elkaar passen, maar ook in welke fase van dementie de partner zit. Zo kunnen ze echt samen optrekken.”

20160419 80428Gevonden!

Als er een match is gevonden brengt Sandy de twee mantelzorgers met elkaar in contact, en blijft daarna op de achtergrond beschikbaar voor vragen en hulp. Als de mantelzorgers bijvoorbeeld een keer samen een dagje uit willen, helpt zij met het vinden van zorg voor de demente partners die achterblijven en waar mogelijk geeft Mantel Match een bijdrage voor bijvoorbeeld een museumbezoek. Of de mantelzorgers gaan een avondje met de partners erbij samen een kaartje leggen. Als je allebei in hetzelfde schuitje zit hoef je niets uit te leggen als je partner eens wat vreemd reageert.

MOOI werkt in dit project samen met Palet Welzijn, vanuit het samenwerkingsverband ZoSamen.

Bus 63 trots op nominatie 'Leerbedrijf 2016'

Lerend en levend wijkcentrum Bus 63 in Buytenwegh, heeft van het ID college de ‘Nominatie Leerbedrijf 2016’ mogen ontvangen. In het kader van 'Grenzeloos Leren' worden in Bus 63 uitdagende leerwerkplekken voor stagiaires uit het beroepsonderwijs aangeboden. Vanuit Bus 63 werken meer dan 20 stagiaires op MBO en HBO niveau.  Zij ondersteunen bewoners bij het organiseren van activiteiten in de wijk. Met netwerkpartners zijn afspraken gemaakt waardoor stagiaires bij deze organisaties 'deelstages' lopen en verschillende doelgroepen leren kennen. Ook wordt door stagiaires individuele zorg geboden in de thuissituatie.

  

 

Juni 2016

Speelgoedbank en Middin werken samen

20160531 84289

De Speelgoedbank van Stichting MOOI bij Bus 63 gaat voor een extra zomeractie samenwerken met Middin. Voor de zomer heeft de Speelgoedbank extra veel buitenspeelgoed gekregen, zodat de kinderen lekker kunnen buiten spelen. Cliënten van het activiteitencentrum van Middin zullen helpen bij het uitzoeken, neerzetten en uitgeven van dit speelgoed.

De Speelgoedbank binnen Middin wordt gerund door Daniëlle, een wekelijkse bezoeker van het activiteitencentrum van Middin. Iris Janse, coördinator van de Speelgoedbank benaderde Daniëlle hiervoor. 'Er was meteen een match' zegt Iris. 'Ik vond het leuk om ervoor gevraagd te worden en ga met plezier aan de slag' vult Daniëlle aan. Middin en MOOI werkten al nauw samen in Buytenwegh met stagiaires uit het lerend wijkcentrum Bus 63. Zo helpen stagiaires bij het duwen van rolstoelen en het begeleiden van activiteiten. Ook huisvest het terrein van Middin de MOOI Spel-uitleen 'Toppertje.'

Zwerfvuilkanjers in Palenstein: Samenwerken, sparen en iets doen voor je wijk

De zwerfvuilkanjers in Palenstein zijn de trots van Anneke Janse, kinderwerker bij Stichting MOOI. Ze vindt het fantastisch om te zien hoe 'haar kanjers' zich inzetten voor de buurt en daar nog plezier in hebben ook. Met de zwerfvuilkanjers leert ze de kinderen dat het heel goed voelt om iets voor je wijk te doen. Kinderen vanaf groep 4 kunnen al meedoen, ze krijgen dan een veiligheidshesje, handschoenen en een grijper en gaan enthousiast op zoek naar alles wat op afval lijkt. "Maar we starten altijd met wat gezelligheid, als de kinderen net uit school komen", vertelt Anneke, "even wat te drinken, koekje erbij, gezellig kletsen".

Veel buurtbewoners reageren heel enthousiast als ze de kinderen aan het werk zien: "Prima werk, jongens!", horen ze dan regelmatig. Maar de kinderen sparen met elke opruimbeurt ook voor leuke uitjes. Op dit moment wordt er bijvoorbeeld gespaard voor een bezoekje aan de bioscoop in de herfstvakantie, maar met een volle spaarkaart krijg je ook een kadobon van Intertoys. Er is een persoonlijke spaarkaart en één voor de hele groep, zo leren de kinderen ook goed samenwerken, legt Anneke uit.

20160608 85877

20160608 85884

20160608 85899De Nationale Buitenspeeldag werd in Palenstein onder een heerlijk zonnetje gevierd in de Tipituin. Organisaties uit de wijk, zoals Stichting MOOI, Piëzo en YMCA zorgden ervoor dat er veel activiteiten voor de kinderen waren en iedereen de hele middag heerlijk kon buitenspelen. De middag werd geopend door wethouder Isabelle Vugs, die meedeed aan de workshop cupcake versieren.

20160608 85869 20160608 85884 20160608 85888

Een jeugdfeest dat door een jongere zelf is georganiseerd is niet iets wat vaak in Zoetermeer voor komt. Achraf Tahiri (15-jaar) bokste het voor elkaar. Op zaterdag 4 juni kreeg hij een grote groep jongeren tussen de 10 en 16 jaar op de been. Het werd een feest met workshops, muziek, dans en lekkernij op zijn 'Doe het zelf festival'.

Achraf 1 Achraf 2 Achraf 3
Iedereen welkom Live gemixed muziek Workshops buiten

De jonge organisator is langs het JIP gegaan en heeft een fonds kunnen krijgen om dit festival te organiseren. Al snel wist hij dat hij het nooit alleen zou kunnen en dus riep hij de hulp in van Stichting MOOI en ook de jongeren van JijDoet wilden graag meehelpen. Hij moest natuurlijk verstandig omgaan met zijn budget en dus keuzes maken in zijn plannen. "Ik had nog zo veel meer gewild, maar wist best wel dat het erg zwaar is om alles te organiseren. Samen met anderen heb ik een keuze gemaakt in wat wel en niet haalbaar was. Nou, kijk eens, dit is gelukt! ", zo stelde Achraf trots.

Achraf 4 Achraf 5 Achraf 6
Workshop van Fab Lab Workshops binnen Suikerspin en Popcorn

 logo kleur MOOI verbindt mensen1

mooi kwartaal 1

 

Foto's: Zoetermeer Actief en Rob Verbunt, fotocollage van André Bijkerk.

Video: Wolters Producties, Wolters Producties

Dit jaaroverzicht is mede mogelijk gemaakt door Stichting MOOI

-advertenties-

-goede doel-