logo kleur MOOI verbindt mensen1Het MOOI Jaaroverzicht neemt u mee langs vele activiteiten van Stichting MOOI in 2016

Mooi 4ekwartaal2016

 

Oktober 2016

 

 

20161020 91951Speelmeer in de herfstvakantie stond in het teken van Halloween, met veel lekker enge knutselactiviteiten, verkleden als heks, slotshow in een griezelkasteel en ... échte slangen en een heuse vogelspin! Medewerkers van Exotus Serpenti verzorgden met hun dieren een griezelshow en vertelden tussen het griezelen door veel leuke weetjes over de dieren.

De grote verrassing op het jaarlijkse speelfeest was de aanwezigheid van Exotus Serpenti met hun reptielen en slangen. Een grote wurgslang en een heuse vogelspin, brr... Maar de medewerkers van Exotus Serpenti weten ook heel veel leuke interessante feiten over de dieren te vertellen. Wist jij bijvoorbeeld al dat een slang er helemaal geen last van heeft als je heel hard gaat gillen? Hij heeft namelijk geen oren! Maar een slang ruikt wel heel goed en voelt geluid als trillingen in de lucht.

Speelmeer in de Veur is er elke schoolvakantie en is een samenwerkingsverband tussen de Gemeente Zoetermeer, afd. Groen Spelen Leren en Stichting MOOI.

20161020 91930 20161020 91942 20161020 91960 20161020 91967

 

Stagiaires MOOI zetten zich in voor hulpvragen

dec buurtpicknick bwegh

Met succes werden na de zomer 21 stagiaires door MOOI ingezet vanuit Bus 63, voor de aanpak van 21 hulpvragen van Zoetermeerders. De stagiaires zochten hiervoor cliënten en zorgvragers op in de thuissituatie. Zij deden dit onder professionele begeleiding van ZoSamen en partners Middin en Reakt. Onderdeel van het takenpakket van de stagiaires was ook het 'Buurtpicknicken' in de zomer, met cliënten van Middin.

 

Nieuwe website JijDoet online

jij doetokt lancering website jijdoetDeze maand werd op het hoofdkantoor van Stichting MOOI aan de Willem van Cleeflaan 1005a, de feestelijke lancering gedaan van de kersverse website van JijDoet. JijDoet helpt jongeren om hun sterke kanten te ontdekken om deze vervolgens ook te gebruiken voor een maatschappelijk doel. De slogan luidt dan ook: 'Met welk talent maak jij een verschil in de maatschappij?'

De website, hoofdzakelijk ingericht en beheerd door de vaste kern van JijDoet jongeren geeft informatie en updates over de ideeën en aankomende activiteiten van de groep. Tijdens de bijeenkomst konden vrienden, bekenden, partners en collega's onder het genot van iets te eten en te drinken, luisteren naar de zang van JijDoet-lid Camille Montero. Medelid Kasper nam de openingsspeech en lancering op zich. In de website is de vacaturebank 'Jong en vrijwillig' opgenomen, waar jongeren op zoek kunnen naar voor hen passend vrijwilligerswerk. Neem een kijkje!

Leerlingen, bedrijfsleven en zorg/ welzijn vinden elkaar via 'Zoetermeer On Stage'

Trefpunt Folder

Ieder jaar vindt in Zoetermeer het beroepenfeest Zoetermeer On Stage plaats. Hét moment voor Zoetermeerse VMBO-leerlingen om actief kennis te maken met verschillende beroepen.
 
Tijdens de afgelopen On Stage doe-dag hebben een aantal VMBO-leerlingen een stage gelopen bij reclamebureau Appels & Peren en zijn ze met een echte goede-doelen-opdracht aan de slag gegaan.

Zo hebben ze een aantal ideeën ontwikkeld voor een nieuwe opvallende folder voor Het Trefpunt, een ontmoetingsplek voor de inwoners van Meerzicht in het Middin wooncomplex aan het Haagsebos in Zoetermeer.
 De lancering van de folder werd in oktober op feestelijke wijze gedaan met vrijwilligers, bewoners en professionals bij Het Trefpunt. On Stage was in deze opdracht, een mooie manier om ervaring op te doen, te ontdekken welk beroep je leuk lijkt en om tegelijkertijd concreet te helpen in het werkveld: een mooie folder voor Het Trefpunt. Een prachtig middel om meer bewoners uit de wijk naar Het Trefpunt toe te leiden!

 

November 2016

 

ZoSamen zet mantelzorgers in het zonnetje

mantelzorgdag

In het kader van de Dag van de Mantelzorg zette ZoSamen in de Sniep 140 Zoetermeerse mantelzorgers in het zonnetje. Wethouder Isabelle Vugs bedankte de mantelzorgers namens de gemeente voor de enorme inzet die zij hebben getoond voor hun zieke of gehandicapte naaste, in het afgelopen jaar.

De mantelzorgers kregen een heerlijke high tea aangeboden in de Bovenzaal van restaurant de Sniep. De middag werd muzikaal omlijst door een optreden van de Pauwergirls, die vele aanwezigen aan het zingen kregen.
Dit jaar was het landelijk thema ‘Mantelzorg doe je samen!’. In de huidige samenleving wordt er van mantelzorgers veel inzet verwacht. Om optimaal te kunnen zorgen en deze zorg ook langdurig te kunnen bieden (ook naast een gezin of een baan) hebben mantelzorgers een stevig netwerk nodig om zich heen. ZoSamen is er voor mantelzorgers, (zorg)vrijwilligers en voor iedereen die hulp vraagt, geeft of aanbiedt. ZoSamen wordt getrokken door Palet Welzijn, MOOI en MEE.

20161110 93008Wethouder Isabelle Vugs (zorg) reikte in het Stadstheater onder grote belangstelling vier Vip-Spelden en drie gemeentelijke vrijwilligersprijzen uit. Het project Budget op Orde maken van Schuldhulpmaatje won de eerste prijs (1000 euro), zorgcoöperatie Wijzelf won de tweede prijs (500 euro) en Iedereen een maaltijd won de derde prijs (250 euro).

De Speldwinnaars waren de jonge vrijwilligers Anas Al Kattan (23) van Zoetermeer Actief en Marco Alibux (21) van Greg&Baud. De andere winnaars waren Casandra Milani, vrijwilliger van Zosamen en Koos Roest van Buddy Netwerk.

Vugs vertelde vol enthousiasme de verhalen over de vrijwilligers. Casandra Milani is vrijwilliger van ZoSamen, het loket voor informele zorg en werkt voor mensen met dementie. Vugs vertelt: “Casandra doet dit vrijwilligerswerk naast haar fulltime baan. Zo gaat zij op zondag met een mevrouw met dementie wandelen of samen een kopje koffie drinken. Hiervan genieten zij beiden.”

20161110 93046

20161110 93052
Wethouder Vugs (midden) met de winnaars van de VIP-spelden  De jury (bovenste rij) en de winnaars van de vrijwilligersprijzen

Vrijwilligersfeestdag bedankt vrijwilligers

 DSC0337Op de Zoetermeerse tweejaarlijkse Vrijwilligersfeestdag werd druk feest gevierd in de stad. Het Vip (Vrijwilligersinformatiepunt) voor vrijwilligers had tal van activiteiten rondom de Dorpsstraat georganiseerd, zoals kookworkshops bij El Pueblo en bij Kookstudio Bo & Ro, bloemschikken van De Nobel en handmassages. Er kon gratis koffie met gebak worden genoten bij 1892. Het was er razend druk. ’s Avonds waren er optredens in het Stadstheater.

Volgens Marijke Puijk, consulent van het Vip, werden er overdag 600 vrijwilligers gefêteerd en ’s avonds 700. “Zo’n 40% van de Zoetermeerders is als vrijwilliger actief. Daar zijn we heel blij mee. Maar we hebben nog meer vrijwilligers nodig, vooral in de zorg. We hebben 350 vacatures. En daarbij gaat het niet om billen wassen, maar om het maken van een praatje of een wandelingetje. Met mensen in een verzorgingstehuis of thuis.”

 DSC0364  DSC0365

 DSC0314

 

hulpinjebuurtHulp in je Buurt is de online marktplaats voor onderlinge hulp. Mensen kunnen hier een hulpvraag plaatsen of aangeven dat ze graag iemand zouden willen helpen. De website van Hulp in je Buurt werkt met behulp van postcode, waardoor hulpvrager en hulpgever altijd bij elkaar in de buurt wonen. Elke week ziet u op Zoetermeer Actief een video van Hulp in je Buurt, deze week: Irene Nieuwenhuizen van Vip voor Vrijwilligers vertelt hoe zij kan helpen om een vraag op Hulp in je Buurt te zetten.

 

 

December 2016

Speelgoedactie voor Speelgoedbank

 DSC1368

Het gespecialiseerde voedingsmiddelenbedrijf Nutricia Zoetermeer zette voor de medewerkers een interne ‘Sinterklaas actie’ op. De actie was erop gericht om zoveel mogelijk speelgoed te verzamelen. Stichting MOOI, die vorig jaar Speelgoedbank MOOI Zoetermeer oprichtte, werd uitgekozen als het goede doel waar Nutricia het speelgoed aan schenkt.

In december kreeg de Speelgoedbank  dan ook bezoek van Nutricia: twee tjokvolle auto’s met daarin het ingezamelde speelgoed kwamen aanrijden bij wijkcentrum Bus 63 in Buytenwegh. De in Bus 63 aanwezige bezoekers, stagiaires en vrijwilligers, staken daarop de handen uit de mouwen om het speelgoed uit te laden.

De speelgoedbank is per 2017 van Bus 63, verhuisd naar Het Trefpunt in Meerzicht.

 DSC1365

 

MOOI Crea middag Bus 63 IMG 20161013 WA00141

Crea-middag in wijkcentrum Bus 63

Voor kinderen van 4 t/m 12 jaar zijn er gratis Crea-middagen in wijkcentrum Bus 63 aan de Busken Huethove. Hier kunnen ze cupcakes maken, make-up aanbrengen of meedoen met een ruilmarkt. Elke donderdagmiddag is het Crea-middag in wijkcentrum Bus 63, dat gedragen wordt door de samenwerkende organisaties MOOI, Halte 2717 en door stagiaires van het ID College. Meedoen aan de Crea-middagen is gratis en alle kinderen krijgen natuurlijk limonade of een kopje thee.

Bewoners van Buytenwegh konden in december hun wens voor hun wijk in de grote kerstboom hangen. Tijdens het Kerstfeest in Winkelcentrum Buytenwegh werden al vele wensen om de wijk mooier en gezelliger te maken in de kerstboom gehangen. Medewerkers van MOOI en vrijwilligers van Halte 2717 hadden voor iedereen die een kerstwens kwam brengen een mooie kerstkaart, gemaakt in Bus 63.

In januari zal Halte 2717 bekend maken welke wensen vervuld gaan worden.

 Oliebollenbal bij Speelmeer

20161229 96413Speelmeer nam vlak na kerst alvast een voorproefje op Oud en Nieuw met het Oliebollenbal. Natuurlijk was er voor iedereen een lekkere oliebol met warme chocolademelk! Warm kregen de kinderen het ook bij de Kidzzz disco of het schaatsbaantje.

20161229 96402

In de grote sporthal de Veur konden veel winterse spelletjes en knutsels gemaakt worden en er is altijd ruimte genoeg om de hele dag heerlijk te spelen. Veel kinderen liepen rond met een zelfgemaakt armbandje of lieten zich schminken. De Noordpool stormbaan en winterse glijbaan werden de hele dag door goed bezocht. Alle stoere kids probeerden wie het langst kon blijven zitten op de rodeo-stier. Wie het even té warm kreeg door het spelen en klauteren kon lekker afkoelen in het zwembad.

Speelmeer is al jarenlang een leuke activiteit in de kerstvakantie, waar veel kinderen al lang van te voren naar uit kijken. Het speelfeest wordt georganiseerd door de Gemeente, afd. Groen Spelen Leren en Stichting MOOI en elke editie zetten heel veel vrijwilligers zich in om de kinderen een superleuke dag te geven.

web vuurwerk oud en nieuw rob vIMG 8688Meewerken aan veiligheid en zorg

MOOI werkte afgelopen jaar, met gemeente, bewoners, professionals en stagiaires aan welzijn, veiligheid en zorg in de stad. Vanuit het verhuisde Vip voor vrijwilligers en vanuit buurten en wijkcentra. Maar ook vanuit de wijkposten, tijdens zorgbijeenkomsten, bewonerspanels en veiligheidsoverleggen.

MOOI Zoetermeer wenst u een fantastisch 2017!

 

logo kleur MOOI verbindt mensen1

Mooi 4ekwartaal2016

Foto's: Zoetermeer Actief en Rob Verbunt, fotocollage van André Bijkerk.

Video: Wolters Producties, Wolters Producties

Film: Frans van Egmond

Dit jaaroverzicht is mede mogelijk gemaakt door Stichting MOOI

-advertenties-

-goede doel-