Nazomerwandeling in de Natuurtuin Zoetermeer

Array ( [can_edit_events] => 0 [can_post_events] => 0 [can_repeat_events] => 0 [event_moderation] => 1 [can_delete_events] => 0 [can_register] => 1 [can_unsubscribe] => 1 [can_download] => 1 [can_upload] => 0 [can_create_categories] => 0 [tag_moderation] => 0 [can_add_locations] => 0 [can_edit_locations] => 0 [can_approve_events] => 0 [can_approve_tags] => 0 [can_change_options] => 1 [can_select_speakers] => 1 [can_add_speaker] => 0 )
Beginnend op september 22, 14:00

De Vrienden van Natuurtuin Zoetermeer organiseren op zondag 22 september de maandelijkse wandeling door de Natuurtuin. Deze wandeling begint om 14.00 uur bij 't Westpunt in het Westerpark.

Zoals gebruikelijk staat deze rondleiding onder leiding van één of twee natuurtuingidsen. Hij duurt ongeveer een uur. Deelnemen kan door jong en oud. Aanmelden is niet nodig.

Ook dit jaar nazomert het nog volop maar de herfst is toch begonnen. De nachten worden langzamerhand langer dan de dagen.  Door de lagere nachttemperaturen beginnen de bladeren van bomen en struiken beginnen zachtjes te kleuren. Veel soorten vruchten en bessen zijn te bewonderen, zoals wilde appels, mispels, hazelnoten, rozebottels en de kleine rode op kersen lijkende vruchten van de  van de gele kornoelje.

De meeste planten zijn uitgebloeid. Sommige planten zoals de klimop bloeien laat. Bijen, hommels, zweefvliegen en vlinders die bij zonnig weer nog rondvliegen en op zoek zijn naar nectar profiteren hiervan. Ook deze zomer is het behoorlijk droog geweest. Nu het weer geregend heeft en vochtiger is komen de paddenstoelen tevoorschijn.

Het najaarsmaaiwerk is volop aan de gang. Het poldertje is gemaaid en afgeruimd. Binnenkort lopen er weer een aantal Schoonebeker heideschapen rond, die zich tegoed zullen doen aan het jonge gras.  De structuur van de polder met de slootjes is weer goed zichtbaar. Het laagste deel  van de Natuurtuin is voor de tweede keer gemaaid. De insectenweide en de akkertjes zijn inmiddels ook klaar gemaakt voor de winter. Door de hoge temperaturen en droogte  in augustus waren de bloemen vroeg verdwenen.  Ook hier is gemaaid en wordt waar nodig bijgezaaid. Al deze werkzaamheden vinden in plaats in nauwe samenwerking tussen de aannemer en de vrijwilligers van de Vrienden van de Natuurtuin Zoetermeer.

Deelname aan de wandelingen is gratis, honden mogen niet mee in de tuin. Een vrijwillige bijdrage is welkom. Voor rolstoelen en kinderwagen is de wandeling helaas minder geschikt. Ook bij slecht weer gaat de wandeling door. 

Voor groepen en andere belangstellenden is het mogelijk om tegen een kleine vergoeding op andere dagen een rondleiding op maat te krijgen.  Voor informatie en aanmelding voor een groepswandeling of meehelpen met de werkzaamheden in de natuurtuin, neem contact op via info@vriendennatuurtuinzoetermeer.nl.

Wilt u op de honatuurtuinogte blijven van de ontwikkelingen in de tuin dan kunt u aanmelden voor de n
ieuwsbrief. Meer informatie vindt u ook op www.vriendennatuurtuinzoetermeer.nl.

Binnenkort is het weer mogelijk om een dag mee te helpen aan het onderhoud van de Natuurtuin en wel tijdens de Landelijke Natuurwerkdag op zaterdag 2 november. Aanmelden via www.Natuurwerkdag.nl. Deelname is ook mogelijk voor kleine groepen.

 

-goede doel-