Kenniscafe Kentalis

Array ( [can_edit_events] => 0 [can_post_events] => 0 [can_repeat_events] => 0 [event_moderation] => 1 [can_delete_events] => 0 [can_register] => 1 [can_unsubscribe] => 1 [can_download] => 1 [can_upload] => 0 [can_create_categories] => 0 [tag_moderation] => 0 [can_add_locations] => 0 [can_edit_locations] => 0 [can_approve_events] => 0 [can_approve_tags] => 0 [can_change_options] => 1 [can_select_speakers] => 1 [can_add_speaker] => 0 )
Beginnend op april 21, 18:45

unnamedDe kenniscafés ‘De (niet) pratende peuter’ en ‘Pratende peuter? Zo doe je dat!’ in Zoetermeer hebben in 2019 veel belangstelling getrokken. Ook in het nieuwe jaar worden deze twee kenniscafés gehouden. Centraal tijdens deze bijeenkomsten staat een taalontwikkelingsstoornis bij kinderen. Deze onzichtbare beperking heeft grote gevolgen voor de ontwikkeling van een kind.

Kinderen met TOS hebben moeite met taal. Verder is er ‘niets met ze aan de hand’, hun intelligentie, gehoor en algemene ontwikkeling zijn normaal. Sommige kinderen hebben of krijgen bijkomende problemen, bijvoorbeeld op het gebied van sensorische integratie, geheugen, auditieve aandacht, verwerkings-, lees- en spellingsproblemen. Het hebben van een taalontwikkelingsstoornis kan ook leiden tot problemen in de sociaal-emotionele ontwikkeling. Kinderen gaan zich terugtrekken, omdat ze niet begrepen worden of vertonen moeilijk gedrag omdat ze niet uit de voeten kunnen met taal.

Het kenniscafé heeft als doel professionals te informeren over de spraak- en taalontwikkeling van het jonge kind:

Programma
De ‘Pratende peuter? Zo doe je dat!’ is een gecomprimeerde versie van twee bijeenkomsten die op locatie gegeven kunnen worden. De deelnemers leren tijdens de workshop onder andere dat het belangrijk is om het kind te volgen, te wachten op het initiatief van het kind en passend bij het niveau van het kind taal toe te voegen. Aanmelden kan digitaal.

Datum             donderdag 20 februari 2020
Tijd                 inloop 18.45 – 19.00 uur; programma 19.00 – 22.00 uur

‘De (niet) pratende peuter’ gaat in op: Wat is een TOS? Hoe herken je een TOS? Tijdens de workshop krijgen de deelnemers theorie, oefeningen en ook handvatten om de taal van het jonge kind te stimuleren. Afhankelijk van de vragen die er zijn, wordt dieper ingegaan op onderwerpen als taalachterstand, meertaligheid en slechthorendheid. Voor aanvang en na afloop van de workshop kan er een kijkje worden genomen in de behandelruimte. Belangstellenden kunnen zich digitaal aanmelden.

Datum             dinsdag 21 april 2020
Tijd                 19.00 tot 21.30 uur

Professionals die werkzaam zijn met jonge kinderen zoals jeugdverpleegkundigen, medewerkers van peuterspeelzalen en kinderdagverblijven kunnen zich voor het kenniscafé aanmelden. Nadat je je hebt ingeschreven, ontvang je een bevestiging. Er zijn maximaal 30 plaatsen beschikbaar dus schrijf je snel in! Locatie is voor beide evenementen Meerzichtlaan 300-302, 2716 NR Zoetermeer.

Evenementen herhalingen

-goede doel-

-Actie(F)tas-