Het JIP (Jongeren Informatie Punt) helpt jongeren in Zoetermeer met vele vragen, van sex tot huisvesting en studie, niets is te gek! De medewerkers van het JIP, staan klaar om alle vragen te beantwoorden. Natuurlijk ben je met elke vraag, klein of groot, van harte welkom bij het JIP. Zowel op de lokatie naast de Bibliotheek (Stadhuisplein 4) als online.

Op Zoetermeer Actief geeft het JIP om de week een handige JIP Tip, deze week gaat de tip over 18+.

 

Help ik word 18Als je 18 jaar bent gaat er een wereld voor je open. Je bent meerderjarig en daardoor mag en kun je ineens veel meer bepalen en beslissen. Je kan namelijk je rijbewijs halen, stemmen, sterke drank en sigaretten halen, noem het maar op.

Maar buiten dat is er ook een hele hoop te regelen. Je draagt namelijk je eigen verantwoordelijkheid want je gaat nu echt bezig zijn met jouw toekomst. Het is heus niet eng, je moet alleen weten wat er gedaan moet worden. Je moet bijvoorbeeld een zorgverzekering afsluiten, zelf je belasting aangifte doen, studie financiering aanvragen etc. Wow, dat is wel veel hè? Maar geen paniek , wij zetten een aantal dingen voor jou op een rij.

Wat moet je allemaal regelen?

  1. DigiD aanvragen
  2. Zorgverzekering afsluiten
  3. Studiefinanciering aanvragen
  4. Toeslagen aanvragen (zoals zorgtoeslag)
  5. Spaarrekening openen
  6. Aanmelden bij www.woonnet-haaglanden.nl  en je inschrijven voor studentenkamers (dan begin je nu alvast met inschrijfduur opbouwen voor als je later een eigen huisje wilt huren)
  7. Je eigen rekeningen betalen
  8. Administratie bij houden
  9. Aansprakelijkheidsverzekering afsluiten

Meer informatie vind je op www.jipzoetermeer.nl

Kom je er zelf niet helemaal uit? Je kan altijd langs komen bij het Jongeren Informatie Punt Zoetermeer. Zij leggen je precies uit wat je allemaal moet regelen en kunnen je meteen helpen aan de slag te gaan.

 

Kom langs bij het Jongeren Informatie Punt: Stadhuisplein 4 (naast de bieb).
Elke werkdag open van 13.00 uur tot 18.00 uur en op vrijdag tot 21.00 uur.
Of bekijk de website: www.jipzoetermeer.nl


Door Sefton Nickless

 

Alle JIP Tips vindt u terug op onze pagina: jeugd - JIP Tip!

 

-advertenties-

-goede doel-

-Actie(F)tas-