Het JIP (Jongeren Informatie Punt) helpt jongeren in Zoetermeer met vele vragen, van sex tot huisvesting en studie, niets is te gek! De medewerkers van het JIP,  staan klaar om alle vragen te beantwoorden. Natuurlijk ben je met elke vraag, klein of groot, van harte welkom bij het JIP. Zowel op de lokatie naast de Bibliotheek (Stadhuisplein 4) als online.

Op Zoetermeer Actief geeft het JIP om de week een handige JIP Tip, deze week gaat de tip over geen geld hebben.

Geen geldSalaris, loon, studiefinanciering, uitkering, toeslagen, zakgeld… allemaal voorbeelden van inkomsten. Je inkomen is het totaal aan geld dat elke maand op je bankrekening binnen komt (of in je hand). Aan jou de schone taak om te zorgen dat je hier van rond komt.

Rondkomen van je inkomen kan best lastig zijn. Zeker als je op jezelf gaat wonen of als je grote uitgaven moet doen. Onbetaalde rekeningen leveren boetes op en schulden liggen al snel op de loer.

Is je inkomen niet genoeg? Dan kun je twee dingen doen;

  1. Bespaar op je uitgaven

-              Met een (geld)dagboek zie je precies waar je geld heen gaat en waar je dus op kan besparen.

-              Maak een budget. Hoeveel mag je per maand aan eten of uitgaan uitgeven? Bepaal redelijke bedragen en hou je er aan. Is je uitgaansbudget op? Kijk dan een filmpje met vrienden op de bank, in plaats van de bioscoop.

-              Duur is niet altijd beter. Als je wilt bezuinigen, laat dan de dure merken even staan en ga in de supermarkt voor het goedkopere huismerk of ga voor tweedehands.

-              Pak je korting. Winkels, apps en websites hebben vaak aanbiedingen. De gemeente heeft voor mensen met een uitkering ook kortingspassen (de Zoetermeerpas) en voor jongeren is er de CJP-pas.

  1. Zorg voor meer inkomsten

-              Vraag of je meer uren kan werken bij je baas.

-              Zoek een (bij)baan. (meld je aan bij UWV, uitzendbureaus en bekijk regelmatig vacatures op internet)

-              Maak je optimaal gebruik van je studiefinanciering?

-              Check je recht op toeslagen, belastingteruggave en andere regelingen voor mensen met een laag inkomen.

Kom je iedere maand wat geld te kort? Heb je een gat in je hand en wil je hier nog voordat je in de problemen komt iets aan doen? Heb je een boete die je niet in 1 keer kan betalen en wil je samen bellen om af te spreken dat je het in stukjes kan betalen? Heb je stress door geld?

Het JIP heeft ook een spreekuur speciaal voor al jouw vragen over je geld en je toekomst. Grote vragen, kleine vragen, je mag ze allemaal stellen! Kom langs bij het JIP of maak een afspraak. Je staat er namelijk niet alleen voor!

Je kan tips en advies krijgen om zelf je geldzaken beter te kunnen regelen. En als blijkt dat je wat extra hulp nodig hebt, dan gaat het JIP daar samen met jou naar op zoek.

Het JIP heeft nu ook een training ‘Get Started: in 5 stappen op jezelf’ hier leren je om te gaan met geld en wat de stappen zijn om op jezelf te gaan wonen. Wil jij je hiervoor aanmelden ga dan naar de website, www.jipzoetermeer.nl

 

 

Kom langs bij het Jongeren Informatie Punt: Stadhuisplein 4 (naast de bieb).
Elke werkdag open van 13.00 uur tot 18.00 uur en op vrijdag tot 21.00 uur.
Of bekijk de website: www.jipzoetermeer.nl

Alle JIP Tips vindt u terug op onze pagina: jeugd - JIP Tip!

 

 

-advertenties-

-goede doel-

-Actie(F)tas-